«Το πρώην στρατιωτικό Νοσοκομείο 409 έχει επιλεχθεί από την ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακινήτων Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου) για άμεση αξιοποίηση ως ιδιωτικής κλινικής και μάλιστα με απόφαση του Συμβουλίου του Στρατού, εγκρίθηκαν και οι όροι του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση του ακινήτου με τιμή εκκίνησης 660.000 ευρώ, δηλαδή ετήσιο μίσθωμα 55.000 ευρώ για 20 έτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος ιδιώτης να το αναλάβει να το αξιοποιήσει για να γίνει μια ιδιωτική κλινική. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το πιστωθεί το Υπ. Άμυνας ως θετικό,  ότι αξιοποιεί πολύ γρήγορα και προς όφελος του στρατεύματος τα όποια ακίνητα έχουν χαρακτηρισθεί».

Κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου, αποδείχθηκε περίτρανα ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αδιαφορήσει πλήρως για το «409» και ουδέποτε κατέθεσε κάποια πρότασης αξιοποίησης προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο με τη σειρά του, προχωράει σε διαγωνισμό εκμετάλλευσης του ακινήτου.

Αυτά είπε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέα Κατσανιώτη,  ο οποίος από την μέρα που μεταφέρθηκαν οι κλινικές του πρώην «409» στο κτίριο του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», έχει προβεί σε πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να μην αφεθεί στη φθορά του χρόνου το σημαντικό αυτό κτίριο.

Στο σημείο αυτό τοποθετήθηκε ο εκτελών χρέη Προέδρου κατά τη Συνεδρίαση κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λόγω ολιγωρίας του Υπ. Υγείας, το ακίνητο αυτό του Υπ. Εθνικής Άμυνας, αφού δεν ενδιαφέρθηκε το Υπ. Υγείας, ορθώς για να το αξιοποιήσετε το βγάλατε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για να γίνει ιδιωτική κλινική. Δε θα θέλαμε να χρησιμοποιηθεί ένα έτοιμο κτίριο για Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Αυτό κατάλαβα εγώ ως γιατρός.

Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι, δεν ευθύνεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για αυτό.»

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι, το ακίνητο πρέπει να ξαναπάρει ζωή, σημειώνοντας: «Από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 2017 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των κλινικών του πρώην 409. Από τότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου, το οποίο είναι μεγάλο, βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και έχει φιλοξενήσει δομές υγείας στο παρελθόν. Τον Ιούλιο του 2017, μετά από επίκαιρή ερώτησή μου στον κ. Βίτσα, είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο έτσι ώστε να υπάρξει μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο μιας και η ευρύτερη περιοχή έχει πάρα πολλούς στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, σε απάντησή που έδωσε αργότερα, σε ερώτησή μου, το υπουργείο, είδα με έκπληξη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ενώ ο κ. Βίτσας είχε εμφανιστεί θετικός. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, μετά από συνάντησή μου με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, μου ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να φτιαχτεί μια δομή υγείας στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα όμως. Και το παλιό νοσοκομείο ρημάζει…»

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αξιοποίησης που επέλεξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κατσανιώτης, ανέφερε ότι από τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας δεν έκανε καμία πρόταση αξιοποίησης, παρά τις εξαγγελίες της 6ης ΥΠΕ, προφανώς και ορθώς προχωράει το ΥΠΕΘΑ σε εκμίσθωσή του, προκειμένου να μην καταρρεύσει μία περιουσία που ανήκει στον Έλληνα πολίτη. «Και επειδή αυτή η Κυβέρνηση δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου διαδικασίες, δηλαδή να ψάχνει να βρει ιδιώτες επενδυτές να πάρουν ένα ακίνητο, να το αξιοποιήσουν και να το χρησιμοποιήσουν, με χαροποιεί ιδιαίτερα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ρωτώντας παράλληλα αν το Υπ. Υγείας επανέλθει και πει δεν το ήξερα και με ενδιαφέρει, θα παγώσει αυτή η διαδικασία ή έχει οριστικά δρομολογηθεί και θα φτάσει μέχρι τέλους.

Στο σημείο αυτό, η αρμόδια υφυπουργός, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο θα μπορούν να «παγώσουν» οι δρομολογημένες διαδικασίες, τονίζοντας πάντως ότι «λογικό είναι να προηγείται το δημόσιο συμφέρον, αν κριθεί έτσι. Από τη στιγμή όμως που έχει περάσει στην Υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ και του Συμβουλίου, αυτοί θα αποφασίσουν αν δοθεί για δημόσιο συμφέρον».

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει περάσει ένας χρόνος ικανός για να αποφασίσει ή να αποφάσιζε το Υπουργείο Υγείας αν θα το αξιοποιήσει ως Κέντρο αστικού τύπου,  ή οτιδήποτε άλλο, ως υγειονομική δομή.

Άρα, οποιαδήποτε άλλη κουβέντα δε μπορεί να συμβεί. Και να ευχόμαστε να βρεθεί κάποιος ιδιώτης».