Αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικοινωνιακή η Ζακλίν Μουρό, η οποία πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και θέλει τώρα «να προτείνει μια εναλλακτική λύση» στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα.

Αποκαλύπτοντας τα σχέδιά της στην εφημερίδα Le Figaro, η Ζακλίν Μουρό θέλει να λανσάρει ένα κόμμα με την επωνυμία «Οι αναδυόμενοι» [«Les Emergents»]. «Το όνομα μπορεί να αλλάξει, αλλά το νέο κόμμα θα προτείνει μια άλλη εναλλακτική λύση στους Γάλλους και όχι μόνο στα κίτρινα γιλέκα». Επιθυμία της Μουρό είναι να διακριθεί από τα παραδοσιακά κόμματα, αν τα σχέδιά της βρίσκονται σε στάδιο σκέψεων.

«Είναι πολύ φρέσκα όλα αυτά. Δεν έχουμε ακόμη καταθέσει καταστατικό αλλά θα το κάνουμε άμεσα», δηλώνει η Μουρό, από τα πρώτα στελέχη των κίτρινων γιλέκων.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Μου γράφουν στο Facebook, έχω πολύ δουλειά κάθε βράδυ!», σχολιάζει. Προς το παρόν επιθυμεί να διοργανώσει μια «μεγάλη συνάντηση» με όσους Γάλλους ενδιαφέρονται για ένα νέο κόμμα, πρώτον για να βρουν μαζί μια ονομασία, αλλά κυρίως για να καταγράψουν τις βασικές αρχές του.

Η Μουρό δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική, είναι υπνοθεραπεύτρια στο επάγγελμα, αλλά έχει πολλές ιδέες για το νέο κόμμα. «Πρέπει οι συντάξεις να είναι ιερές», για παράδειγμα. «Οι άνθρωποι δούλεψαν όλη τη ζωή τους. Δεν έχουμε δικαίωμα να πειράζουμε τις συντάξεις τους».

«Η δημιουργία του κόμματός μας δεν θα αρέσει στην «Ανυπότακτη Γαλλία» και στον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Θα τους πάρουμε τους ψηφοφόρους», δηλώνει για τον νεοκομμουνιστή ηγέτη που ζητάει την κατάργηση της ΕΕ.

Η Ζακλίν Μουρό δεν σχεδιάζει, ωστόσο, να κατέβει στις ευρωεκλογές. Αυτές οι εκλογές έρχονται πολύ νωρίς, [Μάιος 2019] και ο σχηματισμός δεν θα είναι έτοιμος.

Η Μουρό δεν είναι η μόνη που φιλοδοξεί να επωφεληθεί κομματικά από την κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων. Πριν από εκείνη, ο τραγουδιστής Φρανσίς Λαλάν και ο συγγραφέας Αλεξάντρ Ζαρντέν εκδήλωσαν επιθυμία να κατεβάσουν λίστα «κίτρινων γιλέκων» στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το πρώην στέλεχος της Μαρίν Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό, έκανε ήδη ένα δικό του κόμμα με την επωνυμία «Οι πατριώτες» και έχει ήδη καταθέσει δικαιώματα για την ονομασία «Κίτρινα Γιλέκα», με σκοπό εκλογικό.

«Αυτό είναι σκέτη αντιγραφή», δηλώνει στην le Figaro η Ζακλίν Μουρό.

Ποιά είναι η Ζακλίν Μουρό

Η 52χρονη έχει υπάρξει παίκτρια ακορντεόν σε πανηγύρια, εποχική πυροσβέστης «ώστε να πληρώνει τα έξοδα στο τέλος του μήνα» και υπνοθεραπεύτρια. Ανοιξε το κουτί της Πανδώρας στις 17 Νοεμβρίου, με αναρτήσεις στο facebook για τα κίτρινα γιλέκα και έγινε γνωστή σε όλη τη Γαλλία. Εκανε πάταγο όταν ανέβασε ένα βίντεο διάρκειας 4.38 λεπτών, στο οποίο έκανε κριτική στην κυβέρνηση Μακρόν και το είδαν 6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Facebook.

Η Μουρό ζει στην επαρχιακή πόλη Γκεράν της Βρετάνης, σε ένα συγκρότημα κατοικιών και έχει τρία παιδιά. Οπως δηλώνει δεν κατέχει παρά μόνο ένα αυτοκίνητο και ζει με λιγότερα από 1 000 ευρώ το μήνα. Είναι από τους πρώτους που τοποθέτησε το κίτρινο γιλέκο της εξέγερσης στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της, ένα μαύρο SUV με πετρέλαιο, το οποίο αγόρασε για 11 000 ευρώ, πριν από 10 χρόνια.

Από την αρχή δήλωνε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «χ πρόσωπο» και εκπλησσόταν όταν έβγαινε στην τηλεόραση και μιλούσε με διάσημους δημοσιογράφους και πολιτικούς.
Την κατηγόρησαν ότι είναι εθνικίστρια και ότι έχει τάσεις για τις παραϊατρικές μεθόδους, επειδή έκανε ασκήσεις εκτοπλάσματος, συνοδευόμενη από την Μισέλ, ένα τοπικό μέντιουμ.

Πιστεύει στα φαντάσματα και στις δυνάμεις του πνεύματος και την κατηγορούν ότι αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας. «Δεν με νοιάζει καθόλου τι λένε», απαντά η ίδια.

Παρότι η οικογένειά της δεν είναι ικανοποιημένη από την αιφνίδια δημοσιότητα, η κυρία Μουρό αισθάνεται ότι έχει μια αποστολή πέρα από τα κίτρινα γιλέκα. Μέσα σε λίγους μήνες, έγινε η εξομολογήτρια στο facebook, όσων αισθάνονται εγκαταλελειμένοι: μια 70χρονη συνταξιούχος της γράφει ότι δεν έχει να φάει μετά τις 10 του μηνός, και μιλάει με μια 36χρονη που ζει με 515 ευρώ το μηνα με τα δύο παιδιά της.

«Πιστεύετε ότι θα τους εγκαταλείψω;» δηλώνει η Μουρό για τους φαν της. «Οι άνθρωποι που είναι τίποτα για τον πρόεδρο Μακρόν ζητούν απλά να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς», προσθέτει.