Θετικό είναι το πρόσημο της επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα για το 2018, σε όλους τους τομείς, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, από την στιγμή που η ελληνική οικονομία μπήκε σε κατάσταση κρίσης και ύφεσης. 

Τα στοιχεία που βγαίνουν στην δημοσιότητα από την υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας επιβεβαιώνουν αυτό που τονίζει οι οικονομικοί κύκλοι ότι η χώρα μπορεί να ξεφύγει από το τούνελ της κρίσης τα επόμενα χρόνια και ότι πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες προοπτικές για να μπορέσει η οικονομία να δει την άσπρη μέρα που επιδιώκει. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αργή, αλλά σταθερή. Το θετικό πρόσημο στην ζυγαριά των εγγραφών - διαγραφών χαρακτηρίζει και τους τρεις επιμέρους τομείς, τον τομέα των υπηρεσιών, του εμπορίου, αλλά και της μεταποίησης, αφήνοντας έτσι αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια. 

Πιο αναλυτικά το 2018 είχαμε συνολικά 913 νέες επιχειρήσεις στην Αχαΐα και 504 ακόμα που έκλεισαν και διαγράφηκαν από τα μητρώα. Το θετικό πρόσημο, δηλαδή, τις επιχειρηματικότητας στο νομό, φτάνει το +409. Στους επιμέρους τομείς οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν και φέτος στον τομέα των υπηρεσιών (εστίαση - καφετέριες) με 534 καταστήματα να κάνουν την εμφάνιση τους, έναντι 229 λουκέτων. 

Τα περιθώρια όμως ανάκαμψης πηγάζουν μέσα από τα στοιχεία των άλλων  δύο τομέων που είχαν πληγεί βάναυσα στα χρόνια της κρίσης και που εκφράζουν την κλασική πτυχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά στον τομέα του εμπορίου οι νέες επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του 2018 έφτασαν τις 238 και τα λουκέτα τα 202 στον αριθμό. 

Ανάκαμψη δείχνουν και τα στοιχεία της μεταποίησης, με τις νέες επιχειρήσεις να είναι στις 96 και τα λουκέτα να φτάνουν τα 73. Η ανάκαμψη αυτή βέβαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναιμική, όμως είναι σημαντική, αν λάβει υπόψη του κανείς, ότι πρόκειται για έναν τομέα που οι διαγραφές κυριαρχούσαν τα περασμένα χρόνια και ότι παράλληλα είναι αυτός που συνήθως προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας.


Ο πίνακας των εγγραφών- διαγραφών το διάστημα 2011-2018

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΜΙ

Ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου Θανάσης Κούστας και έμπειρος στα θέματα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, μιλώντας στο patrasevents.gr αναφέρεται σε σημάδια που δείχνουν ότι η οικονομία έχει ξεφύγει πλέον από τον τυφώνα της κρίσης.

"Είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια που το πρόσημο, μεταξύ των εγγραφών και των διαγραφών είναι θετικό. 

Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις που δεν είχαν αναπτύξει, κατά την διάρκεια της κρίσης τους κατάλληλους μηχανισμούς αντίστασης, αλλά και δεν είχαν τις βάσεις, δεν άντεξαν και έκλεισαν, ενώ αντίθετα οι επιχειρήσεις που είχαν μία ρευστότητα και κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες γρήγορα, αλλάζοντας ενδεχομένως κατευθύνσεις και στρατηγικές, μπόρεσαν και άντεξαν, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν όρθιες".

Τα εργαλεία για τους νέους επιχειρηματίες

Η συνέχεια μπορεί να είναι αισιόδοξη για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, υπό προϋποθέσεις.

Ο κ. Κούστας τονίζει: "Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από τα προγράμματα που βγαίνουν από την Διαχειριστική και το υπουργείο, αποτελούν μία σημαντική βοήθεια για όσους ενδιαφέρονται να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια να έχουν μία έξυπνη και καλή ιδέα.

Τα προγράμματα αυτά θα γίνουν ακόμα περισσότερα στο επόμενο διάστημα και θα στρέφονται κυρίως στους τομείς της καινοτομίας, του περιβάλλοντος και των σύγχρονων τεχνολογιών που αποτελούν και το μέλλον". 

Ανάγκη αλλαγής εθνικής πολιτικής

Συμπερασματικά, η κρίση μοιάζει να ξεπερνιέται, όμως για ασφαλή συμπεράσματα αφού τα στοιχεία μπορούν εύκολα να διαψευστούν στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή, καθώς οι κατευθύνσεις που θα δοθούν θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας.

"Είναι απαραίτητο να αλλάξει από εδώ και εξής η εθνική πολιτική σε ότι αφορά την οικονομία, τόσο στον τομέα της φορολογίας μειώνοντας τους φόρους των επιχειρήσεων, όσο και στο τομέα των εισοδημάτων, αυξάνοντας τους μισθούς και φυσικά ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, αλλά και τις θέσεις εργασίας" καταλήγει ο κ. Κούστας.