Απορίες δημιούργησε η χθεσινή διαρροή από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή η κυβέρνηση «έχει τις 151 ψήφους, τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία».

Γιατί μπορεί μεν για την Συμφωνία των Πρεσπών η πλειοψηφία των 151 βουλευτών πιθανόν να υπάρχει, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι την συμφωνία θα υπερψηφίσουν και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά η πλειοψηφία είναι απλησίαστη σε οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία.

Να μετρήσουμε τα «κουκιά»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές. Σε αυτούς θα πρέπει πλέον να προσμετρούνται και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που και θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί, πρίν παραδώσει την έδρα του. Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι), που όλα δείχνουν ότι όχι απλώς πλησιάζει, αλλά βρίσκεται ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ο κ. Δανέλλης μόλις χθές άφησε ανοιχτό να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν την χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν και τους 3 βουλευτές να πολιτεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όπως άλλωστε αναμένεται να συμβεί και με τον Τέρενς Κουίκ.

Σφίγγα η Έλενα Κουντουρά

Στους παραπάνω 3 βουλευτές ενδεχομένως να πρέπει να προσθέσουμε και την Ελενα Κουντουρά. Η υπουργός Τουρισμού έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, δεν έχει αποκαλύψει ούτε αν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις θέλουν την Ελενα Κουντουρά να βρίσκεται ήδη εκτός ΑΝΕΛ και να έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα και για την κ. Κουντουρά κυκλοφορούν σενάρια που την θέλουν να πολιτεύεται με το κυβερνών κόμμα, σενάρια που δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει.

Λείπουν ψήφοι για τον μαγικό αριθμό 151

Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω σενάρια, η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται με 149 ψήφους και υπολείπεται δύο ψήφων για τον «μαγικό αριθμό» των 151, που η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι συμβαίνει;

Αν δεν είναι μπλόφα, για να μαζευτεί ο Καμμένος που απειλεί λόγω Σκοπίων και Συμφωνίας των Πρεσπών να ρίξει την κυβέρνηση, προφανώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ των κυβερνητικών νομοσχεδίων η θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί, από άλλους κομματικούς οργανισμούς. Ποιοί είναι αυτοί;

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές και η Ένωση Κεντρώων

Μια προσεκτική ανάλυση των ανεξάρτητων βουλευτών δείχνει οτι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προσδοκά ψήφους από αυτήν την δεξαμενή. Στην ομάδα αυτήν υπάρχουν διαφωνήσαντες με την Χρυσή Αυγή ή υπερεθνικιστές των ΑΝΕΛ, όπως ο Δημήτρης Καμμένος, η διαγραφέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο ΚΙΝΑΛ. Κανείς δεν μπορεί να βρεί θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή να ψηφίσει κυβερνητικό νομοσχέδιο. Από δε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων, ο μόνος ύποπτος να φύγει θεωρήθηκε πρόσφατα ο Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος όμως ναι μεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, δηλώνει όμως ότι διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Θεωρίες συνωμοσίας

Οι διαρροές περί πλειοψηφίας 151 βουλευτών στην παρούσα Βουλή, και χωρίς τον Πάνο Καμμένο με τους ΑΝΕΛ, έχουν πυροδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας για βουλευτές που είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τα κόμματά τους, αφού βλέπουν ότι δεν έχουν ελπίδες να εκλεγούν και που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, είναι δε σε συνεννόηση μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αφού μετεγγραφές την τελευταία στιγμή πρίν από τις κάλπες θα είναι το Βατερλώ για όποιον βουλευτή το επιχειρήσει. Αλλά διαφορετικά, οι 151 βουλευτές για να ψηφίζουν νομοσχέδια και να στηρίζουν την ενδεχομένως μειοψηφική κυβέρνηση δεν προκύπτουν.