Υλικά

Για τα κοχύλια με τυριά και μπρόκολο στον φούρνο

  • 250 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 750 γρ. γάλα πλήρες
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 180 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 80 γρ. τυρί φέτα
  • 90 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 450 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
  • 500 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκέτα, περίπου 1 μπρόκολο
  • 35 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο ή φρυγανιά
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 γρ. πιπέρι
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • βούτυρο για το σκεύος
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για τα κοχύλια με τυριά και μπρόκολο στον φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το γάλα με τον ζωμό να ζεσταθούν σε ένα κατσαρολάκι χωρίς να βράσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Όταν αρχίσει να αφρίζει και να παίρνει λίγο χρώμα αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα με τον ζωμό με σταθερή ροή ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πού και πού για 20 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κρέμα. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κοχλάζον αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως τα κρυώνουμε καλά σε τρεχούμενο νερό και τα κρατάμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την κρέμα με τα τυριά και το μπρόκολο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται και προσθέτουμε το πιπέρι. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μεγέθους 36cm Χ 26cm, απλώνουμε το σκόρδο και μετά αδειάζουμε μέσα όλο το μείγμα, πασπαλίζουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για αλλά 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να γίνει τραγανή. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: yiannislucacos.gr