Θεοφάνεια και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων  και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, δεν θα μπορούσε να μην συνδυάσει την ημέρα με έναν καυστικό σχολιασμό για τα όσα γίνονται στην χώρα μας, με φόντο την πολιτική επικαιρότητα, αλλά και γενικότερα την κατάσταση της κοινωνίας. 

Δεν έχασε λοιπόν την ευκαιρία ο κ.κ. Αμβόσιος και στην ομιλία του τόνισε τα εξής: «Η χώρα μας σιγά – σιγά παραδίδεται στα χέρια τού Διαβόλου! Γι’ αυτό και σας ζητώ να δεθείτε περισσότερο με την Εκκλησία, να γίνετε άνθρωποι πνευματικής ζωής. Διαφορετικά, η ατομική αλλά και γενική καταστροφή μάς αναμένει…

Αν το επιθυμείτε, ακούστε τη φωνή μου. Είμαστε παιδιά ενός αληθινού Θεού και δύναμή μας είναι ο ίδιος ο Θεός! Ο Θεός έχει τρόπους να φανερώνεται στην ανθρώπινη ψυχή και τότε ο άνθρωπος Τον… ερωτεύεται. Δημιουργείται έτσι ένας "θείος έρωτας". 

Σας εύχομαι αυτή τη χρονιά που μόλις άρχισε αυτός ο "έρωτας" να… αγγίξει τις ψυχές σας! Όποιος δεν έχει τον Χριστό, δεν έχει τίποτε στη ζωή του… Όποιος, όμως, δεν έχει τίποτε αλλά έχει τον Χριστό, έχει τα πάντα στη ζωή του!», ανέφερε λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Και ευχόμενος καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους τους Αιγιαλείς, κατέληξε ως εξής: «Χρησιμοποιήστε τον Αγιασμό, μην τον κρατάτε στα εικονίσματά σας, αλλά κρατήστε τον σαν εφόδιο ζωής!

Είναι όπλο κατά του Διαβόλου, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές! Μην διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ο Θεός είναι δίπλα μας, είναι μέσα μας.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να Τον αναζητήσουμε! Με τη Χάρη Του μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Έχοντας τον Αγιασμό ως  "όπλο", δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν! Και, όπως αναφέρει ένας Αγιορείτης μοναχός, αγκιστρωθείτε και κρατηθείτε από το… φουστάνι τής Παναγίας μας!».