Πατρινή επιστήμονας διαπρέπει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έχοντας καταφέρει να αναδείξει μέσα από τις έρευνές της, σημαντικές καινοτομίες και να εισχωρήσει, μαζί με την ομάδα της, σε τομείς που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστοι. 

Ο λόγος για την Πατρινή οφθαλμίατρο Δήμητρα Σκόνδρα που αποτελεί μία από τις Ελληνίδες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, η οποία είναι ακαδημαϊκός, κλινική γιατρός, χειρουργός και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. 

Η Δήμητρα Σκόνδρα (αδελφή της γνωστής φαρμακοποιού στην Πάτρα Μυρσίνης Σκόνδρα) είναι εξειδικευμένη στις παθήσεις του αμφιβληστροειδή και στις οφθαλμογικές ασθένειες των διαβητικών. Πρόσφατα μέσα από τις έρευνες και το έργο της επιλέχθηκε σαν μία από τους 20 αναδυόμενους επιστήμονες της Αμερικής στην ειδικότητά της.

Παράλληλα, στο κλείσιμο του 2018, κατέκτησε την 5η θέση στη λίστα των Retina Specialists στο "Top 10 Most-Watched Retina Reports of 2018" της Αμερικής, με το επιστημονικό της project "My Tips and Tricks from Managing TRDs."

Έχοντας κερδίσει σημαντικά και αξιόλογα βραβεία και διακρίσεις σε όλη την πορεία της στην Αμερική, πλέον ερευνά πιθανούς συνδέσμους του μικροβιώματος εντέρου με τις οφθαλμικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 


Η σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι ο βασικός παράγοντας πρόκλησης της απώλειας της όρασης που αφορά περισσότερους από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες έχουν μελετήσει την απέραντη ποικιλία βακτηρίων, ιών και μικροβίων στα σώματά μας και έχουν ανακαλύψει πολλές επιδράσεις τους στην υγεία.  

Το μικροβίωμα αυτό συγκεντρώνεται κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα και έχει συσχετιστεί ιδιαίτερα με την επίδρασή του σε καταστάσεις όπως οι φλεγμονές του εντέρου και οι τροφικές αλλεργίες. 

Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο έχουν ξεκινήσει έρευνες για την επίδραση του μικροβιώματος και σε άλλα ανεξερεύνητα πεδία, όπως για παράδειγμα στη νόσο του Αλτσχάιμερ, στην απόρριψη των μεταμοσχευμένων οργάνων και στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών του καρκίνου. 

Η Πατρινή ερευνήτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας μελετά την πιθανή σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου με τις οφθαλμολογικές παθήσεις. 

Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, η εφκύλιση ωχράς κηλίδας συμβαίνει σε ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 55 ετών, κυρίως σε αυτούς που έχουν κληρονομική προδιάθεση. Δεν υπάρχει κάποια άλλη θεραπεία εκτός από τη βελτίωση του τρόπου ζωής, την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή καπνίσματος. 


Η ίδια μιλώντας σε συνέντευξη σε επιστημονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Σικάγο αναφέρει:

"Ξέρουμε από την μία ότι η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το κάπνισμα και το που ζεις φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη της νόσου, όμως δεν ξέρουμε πώς αυτά αλληλεπιδρούν για να καθορίσουν ποιος πρόκειται να αναπτύξει πιο προχωρημένη εκφύληση ωχράς κηλίδας. Ξέρουμε από την άλλη ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ρόλο κλειδί στον μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στις προκληθείσες αλλαγές από τον τρόπο ζωής στο σώμα μας. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι πως αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται".

Έχοντας κάνει σχετικά πειράματα σε ποντίκια η Πατρινή ερευνήτρια παρατήρησε ότι όσα τρέφονταν για μερικές εβδομάδες με διατροφή υψηλή σε λιπαρά, είχαν επιδείνωση της νόσου. Ακόμα και αυτά που δεν είχαν κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν.  

Όταν το 2016 συνδέθηκε με την Πανεπιστημιακή σχολή του Σικάγο έμαθε για έρευνες που είχαν αποδείξει ότι η υψηλή διατροφή σε λιπαρά μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και τη φλεγμονή στο έντερο. Τότε της ήρθε η φαεινή ιδέα: "Αυτός ήταν ο λόγος που τα ποντίκια μου δέκα χρόνια πριν τυφλώνονταν όταν τα εξέτρεφα με υψηλή σε λιπαρά διατροφή. Άλλαζε το μικροβίωμα του εντέρου και αυτή ήταν η αιτία που προκαλούσε μεγαλύτερη φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή τους". 

Πλέον οι έρευνες της κινούνται σε αυτό το πεδίο: Έχοντας ως πειράματα πλήρως αποστειρωμένα ποντίκια "μοντέλα" και κάνοντας σκόπιμα αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους, καταγράφει τα αποτελέσματα για να αποδείξει την ιδέα της. Μια ιδέα που θα χαράξει νέες καινοτόμες κατευθύνσεις στην οφθαλμολογία. 


Με την οικογένειά της στην Ελλάδα


Με το σύζυγό της στις ΗΠΑ