ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
HITLER VERSUS PICASSO AND THE OTHERS

·       Σκηνοθεσία:  Claudio Poli
Σενάριο: Sabina Fedeli, Didi Gnocchi, Arianna Marelli.
Ηθοποιοί: Τόνι Σερβίλο (αφηγητής)
Εμφανίζονται: Timothy Garton Ash, Jean-Marc Dreyfus, Edgar Feuchtwanger, Simon Goodman, Berthold Hinz, Meike Goffmann, Eva Kleeman, Markus Krischer.
Φωτογραφία: Marco Alfieri, Mateusz Stolecki.
Μοντάζ: Claudio Poli
Μουσική: Remo Anzovino
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία (Έγχρωμη)
Διάρκεια: 94΄ 
Πρώτη προβολή: 6.00 μ.μ.
Δεύτερη προβολή: 8.15 μ.μ.
Τρίτη προβολή: 10.30 μ.μ.

Μια εξαιρετική αναφορά για το πώς ο Χίτλερ λεηλάτησε «the great beauty» της Ευρώπης: η εμμονή των ναζί με την τέχνη.

Ένα ιστορικό Ντοκιμαντέρ.  Εισαγωγή και αφήγηση από τον Toni Servillo, o oποίος έχει κερδίσει 2 Ευρωπαϊκα Βραβεία Κινηματογράφου (European Film Awards) και ηταν ο πρωταγωνιστης της ταινιας The Great Beauty (Καλύτερη Ξένη Ταινία στα 86α Βραβεία Οσκαρ).

Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις.  70 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη,  η ταινία αποκαλύπτει τον μυστικό θησαυρό του Φύρερ: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall: πίνακες κρυμμένοι, λεηλατημένοι και καταδικασμένοι, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την απίστευτη περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη συλλογή του, η αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.  

H ταινία περιστρέφεται γύρω από τρεις μεγάλες εκθέσεις, που αποτελούν το σημείο εκκίνησης  για μια σειρά ανθρώπινων και καλλιτεχνικών αφηγήσεων: 

"Εκφυλισμένη τέχνη" Μόναχο, 9 Ιουλίου 1937

Το ναζιστικό καθεστώς διοργάνωσε έκθεση στο Μόναχο με 650 έργα τέχνης κατασχεθέντα από 32 γερμανικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα τέχνης επιλέχθηκαν από  σύγχρονες τάσεις στην τέχνη που δεν ήταν σύμφωνες με την «ιδέα της ομορφιάς» που διέδιδαν οι Ναζί.

"21 rue La Boétie", Παρίσι, Μάρτιος 2017

Η Anne Sinclair, διευθύντρια της Huffington Post,  αφηγείται την ιστορία του παππού της, Paul Rosenberg, ενός απ΄ τους πιο ενδιαφέροντες ιδιοκτήτες γκαλερί και εμπόρους τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα. Ο Paul Rosenberg ήταν Γάλλος Εβραίος, φίλος του Picasso, του Braque και του  Matisse και ένας εξαιρετικός συλλέκτης τέχνης, ο οποίος άνοιξε το 1910 μια γκαλερί στο 21 rue La Boétie, όπου συγκέντρωνε έργα «εκφυλισμένης τέχνης».

Το 1942 στερήθηκε τη γαλλική του ιθαγένεια και μέρος της συλλογής του κλάπηκε από τους Ναζί. 
"Συλλογή Gurlitt", σε δύο τοποθεσίες.

 Η τελευταία ιστορία μας φέρνει στη 22η Σεπτεμβρίου 2010. Ένα τρένο αναπτύσσει ταχύτητα.  Με αυτό ταξιδεύει ένας ηλικιωμένος επιβάτης, ένας Γερμανός τζέντλεμαν, ο Κορνήλιος Γκέρλιτ (Guerlitt). Ο πατέρας του ήταν ο φημισμένος «Έμπορος του Χίτλερ». Ο Κορνήλιος κρύβει μερικούς από τους πιο ανεκτίμητους θησαυρούς τέχνης του αιώνα, μεταξύ των οποίων και το «Portrait of a Lady» του Μatisse, τον πίνακα που ανήκε στον εμπειρογνώμονα και λάτρη του ιμπρεσσιονισμού, Paul Rosenberg.