Με αιχμές κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει κρίσιμα ιατρικά ζητήματα παραιτήθηκε ο Γουόλτερ Ρικιάρντι από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Ιταλίας.

Ο Ρικιάρντι υποστήριξε ότι η λαϊκίστικη κυβέρνηση «με δυσκολία αλληλεπιδρά με την επιστήμη», με αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης σε θέσεις μη επιστημονικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων ήταν η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου τα παιδιά που εγγράφονται σε δημόσια σχολεία υποχρεωτικά κάνουν 10 εμβόλια. Ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα δήλωσε ότι τα 10 εμβόλια είναι «πάρα πολλά».

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Ρικιάρντι ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο ότι όταν ο αναπληρωτής πρωθυπυργός λέει, ότι ο ίδιος, ως πατέρας, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά υποχρεωτικά, χωρίς ουσία και επικίνδυνα εμβόλια, αυτό είναι αντιεπιστημονικό».

Επίσης, επανέλαβε ότι οι ισχυρισμοί περί ασθενειών που έφερναν οι μετανάστες είναι «αβάσιμοι», ότι η επιμονή της κυβέρνησης ότι τα εργοστάσια παραγωγής αποβλήτων είναι παρωχημένα είναι «ανόητη» κι ότι ελήφθη απόφαση για άρση περιορισμών στη χρήση μολυσμένων εδαφών στη γεωργία ελήφθη χωρίς να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.