Νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ξεκινήσει ήδη να πλήττει την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται ο χιονιάς να έρθει και στην αχαϊκή πρωτεύουσα και να ζήσουμε στιγμές... 2017. 

Διαβάστε αναλυτικά την πρόβλεψη του Νικόλα Σερέτη: "Η παραμονή εκετενούς αντικυκλωνικού πεδίου (πεδίου υψηών βαρομετρικών πιέσεων) στην βορειοδυτική Ευρώπη σε συνδυασμό με την πνοή του πολικού αετροχείμαρρου (jet stream) σε άξονα βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά θα οδηγήσει στην κάθοδο πολικού αυλώνα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και μετέπειτα προς την Αδριατική θάλασσα μεταφέροντας ταυτόχρονα αέριες μάζες πολικής προέλευσης στην εν λόγω περιοχή και κατ'επέκταση και στην χώρα μας.

Σε πρώτη φάση, καθώς το νότιο τμήμα του πολικού αυλώνα θα έλθει σε επαφή με τα θερμά νερά του Ιονίου θα συντελεστεί κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στα κεντρικά τμήματα του πελάγους, το οποίο γρήγορα θα κινηθεί προς το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο διαμορφώνοντας τον καιρό στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Πέμπτης.

Κατόπιν κατά την διάρκεια της Παρασκευής, ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί περίπου στην ίδια περιοχή με το πρώτο και καταλήγοντας στο κεντρο-βόρειο Αιγαίο θα είναι ο κύριος ρυθμιστής του καιρού στην χώρα μας μέχρι και το πρώτο μισό του Σαββάτου.


Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδος

Πέμπτη 3/1: Κακοκαιρία με κατά περιόδους βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής χώρας. Χιονοπτώσεις αρχικά σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο και σε ορεινές περιοχές στα υπόλοιπα δυτικά. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα έχουν κατέλθει μέχρι και στις ημιορεινές περιοχές των υπόλοιπων δυτικών τμημάτων. Η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές της θα ανέλθει στους 10-11oC, μέγιστες που αναμένονται κυρίως στα νοτιοδυτικά τμήματα. Στα υπόλοιπα δυτικά θα καταγραφούν μονοψήφιες μέγιστες με σημαντική περαιτέρω πτώση από τις βραδυνές ώρες στο σύνολο της δυτικής χώρας. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί στα 7-8bf.

Παρασκευή 4/1: Χιονοπτώσεις κατά περιόδους αναμένονται στα περισσότερα τμήματα της δυτικής επικράτειας (κυρίως κεντρικό και νότιο Ιόνιο, δυτική Στερεά και δυτική & βόρεια Πελοπόννησο) μέχρι και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, που δεν αποκλείεται να απασχολούν κατά τόπους και πεδινά τμήματα. Πιο τοπικά και πιο λίγα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικότερα τμήματα. Ο υδράργυρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5-6oC και αυτό κυρίως στα νοτιοδυτικά τμήματα. Ολικός παγετός στα περισσότερα ορεινά-ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί 5-6 και τοπικά στα νότια τμήματα αυτού 7bf.

Σάββατο 5/1: Αρχικά τοπικές χιονοπτώσεις μέχρι και σε πεδινές περιοχές σε κεντρικό και νότιο Ιόνιο, δυτική Στερεά και δυτική & βόρεια Πελοπόννησο με βελτίωση του καιρού στο δεύτερο μισό της ημέρας. Τσουχτερό το κρύο με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4-5oC μέσα στην ημέρα.Ολικός παγετός σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5bf.

Πρόγνωση καιρού Πάτρας

Πέμπτη 3/1: Βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά οι οποίες μέχρι και τις βραδυνές ώρες θα έχουν κατέλθει και σε ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-9oC, η μέγιστη θα καταγραφεί στις πρώτες ώρες της ημέρας σημειώνοντας μετέπειτα προοδευτική πτώση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3-4bf, πιθανό 6αρι στον Πατραικό κόλπο, στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους-βορειοδυτικούς ασθενείς.

Παρασκευή 4/1: Χιονόνερο στα πεδινά-παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις σε περιοχές αρχικά άνω των 200-300 μέτρων. Σταδιακά μέσα στην ημέρα είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 2-4oC και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς.

Σάββατο 5/1:Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένονται αρχικά παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι και σε πεδινές περιοχές του ν.Αχαϊας με βελτίωση του καιρού μέσα στις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-3oC με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς από δυτικές διευθύνσεις.

ΥΓ: Σοβαρό το ενδεχόμενο εκδήλωσης πρόσκαιρων χιονοπτώσεων και στην πόλη της Πάτρας κατά την διάρκεια της Παρασκευής (κυρίως τις βραδυνές ώρες) και κατά την διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης - Ρωμανός Πατρών".  Για το meteoclub Nick-Stormlovel.".