Το 2019 έφτασε και η χρονιά αυτή θα είναι κομβική για την Πάτρα.

Μια χρονιά σημαντική κατά την διάρκεια της οποίας πρόκειται να διεκπεραιωθούν σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της για τα επόμενα χρόνια και θα της δώσουν την δυναμική για να έχει ένα καλύτερο μέλλον, σε διάφορα πεδία. 

Στο επίπεδο της τουριστικής δυναμικής της, σε αυτό των πολιτιστικών και θεατρικών δράσεων, αλλά και στο πεδίο της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Έργα υποδομής που εφόσον γίνουν όπως πρέπει τότε η Πάτρα θα έχει βάλει τις βάσεις για τις επόμενες δεκαετίες, έχοντας ως στόχο την οικονομική της ανάπτυξη. Ας τα δούμε ένα - ένα: 

Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες: Είναι μία διοργάνωση που εκτός από το κύρος και το βεληνεκές που μπορεί να χαρίσει στην Πάτρα θα της αφήσει "κληρονομιά" την αναδιαμόρφωση και την αλλαγή ενός σκηνικού που τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως έχει γίνει, αποτελεί το κλασικό παράδειγμα που παραπέμπει στην παρακμή αυτής της πόλης. Μιλάμε φυσικά για τον χώρο του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς ο οποίος με βάση τα σχέδια που υπάρχουν θα αναδιαμορφωθεί πλήρως και θα δώσει στην Πάτρα αθλητικές υποδομές για την διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων που θα μπορούν να βοηθήσουν την πόλη στην ανάπτυξη της. Οι αγώνες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και η επιτυχημένη διοργάνωση τους αποτελεί ένα από τα μεγάλα φετινά στοιχήματα της Πάτρας. 

Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Πάτρας και Άνω Πόλης: Ίσως είναι το σημαντικότερο έργο που είναι να ξεκινήσει στην Πάτρα το 2019 αφού θα αλλάξει τον "χάρτη" του κέντρου της πόλης, ενώ θα διαμορφώσει την Άνω πόλη, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποτελέσει έναν "μαγνήτη" για τους τουρίστες και τους επισκέπτες της. Το έργο του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 -2020 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, την αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου, την συντήρηση των σκαλιών της (Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως κτλ) και την διαμόρφωση ποδηλατόδρομων - πεζόδρομων σε πολλές κάθετες οδούς του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, αλλά και την ανακαίνιση των στενών  μονοπατιών της Άνω πόλης. Είναι το έργο που θα αναδιαμορφώσει το ιστορικό κέντρο της Πάτρας και που ταυτόχρονα θα δώσει την δυναμική στην πόλη για να γίνει ένα από τα ιδανικότερα city break της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας. 


Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης: Η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στην πόλη, με την Πάτρα να αποκτά, μετά από αγώνες αυτό που χρόνια ζητούσε, γέννα ένα σημαντικό ζητούμενο: Την αξιοποίηση της και τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει αυτή, δηλαδή, την κατεύθυνση που θα έχουν οι παρεμβάσεις που είναι να γίνουν. Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου, θα ξεκινήσει μέσα από τις εργασίες που είναι να γίνουν στο παλαιό λιμάνι, θα προχωρήσουν στην κατάλληλη διαμόρφωση του κυματοθραύστη και στην δημιουργία πεζογέφυρας που θα τον ενώνει με τον Μόλο της Αγίου Νικολάου. Το πρώτο βήμα βέβαια για το όλο ζήτημα θα είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα υποβληθεί από τον δήμο, με σκοπό να συγκεντρώσει τις καλύτερες προτάσεις, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν και να προχωρήσουν μέσα στο 2019 και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα στοίχημα για την Πάτρα. 

Πρώην Αποθήκες ΑΣΟ: Πρόκειται για ένα ακόμα έργο υποδομής που θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 αφού όλα είναι έτοιμα και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη. Στις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΣΟ θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που θα έχει τρεις λειτουργικές ενότητες, για θεατρικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις, γήπεδα για άθληση και γυμναστική, αλλά και τη δυνατότητα για ψυχαγωγία και αναψυχή. Είναι ένα έργο που, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της δημοτικής αρχής, θα αποτελέσει εστία πολιτισμού και δράσεων για τις νότιες συνοικίες και γενικότερα για την Πάτρα. 


Παλαιό Αρσάκειο: Ένα ακόμα σημαντικό έργο για την Πάτρα. Στο παλαιό κτίριο της Μαιζώνος, ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα οικοδομήματα του κέντρου της Πάτρας είναι να στεγαστούν ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών υπηρεσιών, κάτι που θα σημάνει μια μεγάλη οικονομική "ανάσα" για το δημοτικό ταμείο, καθώς ο δήμος θα γλιτώσει όλα τα χρήματα που πληρώνει αυτή τη στιγμή σε ιδιώτες για ενοίκια. Πέρα όμως από αυτό, το έργο της αναδιαμόρφωσης του κτιρίου του παλαιού Αρσακείου θα διασώσει από την φθορά ένα υπέροχο κτίριο που αυτή τη στιγμή είναι μέσα στην εγκατάλειψη και στην φθορά, έτοιμο να "λυγίσει" από τα σημάδια του χρόνου. Ο χώρος και οι αίθουσες του ανακαινισμένου κτιρίου θα δίνονται επίσης για καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις. 

Εργοστάσιο Τέχνης: Ένας χώρος που παραμένει αναξιοποίητος, νεκρός και λεηλατημένος από το project της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006, το οποίο δεν κατάφερε να αφήσει στην Πάτρα τίποτα απολύτως, πρόκειται να πάρει ζωή. Το Εργοστάσιο Τέχνης είναι ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει, όχι μόνο γιατί θα δώσει πίσω στην πόλη έναν χώρο που δεν μπόρεσε να κρατήσει μετά το 2006, αλλά και γιατί θα απελευθερώσει το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, δίνοντας σε αυτό το "πράσινο" φως για να ξεκινήσει αργότερα η συντήρηση του, μέσα από το υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο ήδη έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, τα χρήματα υπάρχουν και η μελέτη του είναι έτοιμη. Στο ανακαινισμένο Εργοστάσιο Τέχνης η πόλη μπορεί να στεγάσει, πέρα από θεατρικές παραγωγές και εκδηλώσεις, σημαντικές ακόμα δράσεις που έχουν να κάνουν με τον χώρο του πολιτισμού, αλλά και με μέρος των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ και διαφόρων θεατρικών ομάδων της πόλης. 


Ποδηλατόδρομος: Όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει ένα έργο που θα βάλει το ποδήλατο στην καθημερινότητα μας και θα το αναδείξει ως ένα από τα βασικά μεταφορικά μέσα της πόλης. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός του παραλιακού ποδηλατόδρομου, εντός αστικού περιβάλλοντος, που σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης είναι να ξεκινήσει από την Κανελλοπούλου και θα φτάνει στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος της Παπαφλέσσα, όπου εκεί θα ενώνεται με αυτόν του Νότιου Πάρκου. Είναι ένα έργο για το οποίο η αντιπολίτευση έχει αρκετές ενστάσεις, θεωρώντας ότι θα έπρεπε ο ποδηλατόδρομος να κατασκευαστεί εντός του λιμανιού.  

Κτίριο Μανιακίου: Πρόκειται για ένα έργο που ήδη έχει ξεκινήσει και προχωρά, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αναδιαμόρφωση του κτιρίου που μπόρεσε τελικά να πάρει πίσω ο δήμος, μετά από το "πράσινο" φως που του άναψε η διοίκηση του ΟΑΕΔ, θα δώσει την δυνατότητα στην πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο παιδικό σταθμό όπου θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερα από 200 παιδιά. Έτσι, εφόσον, οι εργασίες ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και ο παιδικός σταθμός ξεκινήσει την λειτουργία του από τον Σεπτέμβρη του 2019, το έργο αυτό θα δώσει μία σημαντική βοήθεια στους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.