Ταμείο έκτακτων αναγκών δημιούργησε η ομάδα των "5 ευρώ" της Πάτρας που συνεχίζει να παρουσιάζει ένα σημαντικό και αθέατο έργο στην κοινωνία αυτής της πόλης η οποία ταλανίζεται από την κρίση, την ανεργία και την φτώχεια. 

Πρόκειται για την ομάδα που ξεκίνησε αρχικά από οχτώ καθηγήτριες που βγαίνοντας στη σύνταξη και βλέποντας τις καταστάσεις που αντιμετώπιζαν (και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν) τόσες και τόσες οικογένειες της Πάτρας, αποφάσισαν να κάνουν κάτι απλό:

Να φτιάξουν ένα κοινό ταμείο που να βοηθά τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση, χάνοντας τις δουλειές τους, πολλές φορές τις περιουσίες τους και μη έχοντας τα απαραίτητα για την επιβίωση τη δικιά τους, αλλά και των παιδιών τους.  

Έβαλαν έτσι η κάθε μία από πέντε ευρώ αρχικά. Το μόνο που στερήθηκαν αυτές, όταν πριν από τέσσερα χρόνια έφτιαξαν αυτή την ομάδα, ήταν κάτι μικρό ίσως από το περίσσευμα τους, έναν καφέ λιγότερο τον μήνα ή κάτι τέτοιο. 

Σιγά - σιγά η προσπάθεια αυτή εξαπλώθηκε. Μπήκαν και άλλα μέλη στην ομάδα αυτή. Μοναδικός όρος για να γίνει μέλος αυτής της ομάδας, πέρα από την επιθυμία για να προσφέρει, είναι να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. 

Η ομάδα των "5 ευρώ" συντηρεί πλέον 70 οικογένειες με παιδιά, πληρώνοντας την σίτιση τους, τα έξοδα για την μόρφωση και των εκπαίδευση των μαθητών, τις ανάγκες νοσηλείας ή ασθενειών, αλλά και ότι άλλο ενδέχεται να προκύψει.

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν είναι απίστευτες, ζώντας από κοντά δράματα οικογενειών που εξελίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των νοικοκυριών.

Το έκτακτο ταμείο, για παράδειγμα, που δημιούργησε η ομάδα προέκυψε μέσα από ανάγκες νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για κάποια μέλη των οικογενειών που έχουν αναλάβει. 

Είναι μία ομάδα που έχει μεγαλώσει τον αρχικό της πυρήνα και που φυσικά της αξίζει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, απλώνοντας την αγκαλιά της σε ακόμα περισσότερες οικογένειες που το έχουν ανάγκη, πόσο μάλλον από την στιγμή που οι καταστάσεις παραμένουν το ίδιο δύσκολες για όλους μας.