Αν στην Πάτρα υπάρχει κάτι το πραγματικά εντυπωσιακό στις φετινές γιορτές, αυτό δεν θα το βρεις σε κάποια πλατεία ή σε έναν ανοικτό κοινόχρηστο χώρο, αλλά σε μία εκκλησία. 

Σε έναν ναό και μάλιστα Καθολικό. Μιλάμε φυσικά για την Φάτνη στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, στο κέντρο της Πάτρας, που έχει γίνει viral στα social media και που αποτελεί σημείο αναφοράς αυτές τις γιορτές. 

Η Φάτνη στον Καθολικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, συνεχίζοντας την περσινή παράδοση που έχει δημιουργήσει, ξεφεύγει από τα τετριμμένα και περνάει μέσα από τις παραστάσεις της και τα όσα απεικονίζει το μήνυμα της αγάπης για τον Χριστό, μέσα από σύγχρονα σκηνικά της αχαϊκής πρωτεύουσας, σε κτίρια που υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητα μας, σε μία μικρογραφία της πόλης. 

Στάβλοι, μάγοι, γαϊδουράκια και όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας στις καθιερωμένες Φάτνες, δίνουν την θέση τους, σε στοιχεία μέσα από την ίδια την Πάτρα, ενώ το Θείο Βρέφος έρχεται μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ, με ένα καραβάκι από την θάλασσα που μπαίνει στο λιμάνι της πόλης, με φόντο τον ναό του Αγίου Ανδρέα, την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και αρκετά ακόμα χαρακτηριστικά σημεία της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Σκοπός της Φάτνης είναι να υπογραμμίσει το στοιχείο της αγάπης που μπορεί να υπάρχει παντού γύρω μας και ότι το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι κάτι που χρειάζεται να αισθανθούμε όλοι μέσα μας, έχοντας ως γνώμονα την αγάπη για τον συνάνθρωπο.  

Η Φάτνη του Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέα κέρδισε τον θαυμασμό όλων των Πατρινών και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τον ναό μόνο και μόνο για να δουν αυτό το υπέροχο σκηνικό που έχουν φτιάξει τα μέλη της καθολικής κοινότητας της Πάτρας.

Να σημειωθεί ότι δεκάδες είναι οι συμπολίτες που δίνουν τα συγχαρητήρια τους στους δημιουργούς για αυτό που εμπνεύστηκαν και έφτιαξαν, τονίζοντας ότι είναι ότι πιο όμορφο έχουμε δει φέτος στην γιορτινή Πάτρα. 


Φωτογραφίες Σάββα Τζάκη


Φωτογραφίες Δημήτρη Παπαδάτου