Ο τρόπος της αξιολόγησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών του Αγίου Στεφάνου και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή, προκάλεσαν αναταραχή μεταξύ των εργαζομένων του ιδρύματος. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι φύλακες η αξιολόγηση είναι μεθοδευμένη και κατευθυνόμενη με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάλει τους περισσότερους από αυτούς μη αποδοτικούς στην εργασία τους, την στιγμή που εργάζονται με φιλότιμο και αυταπάρνηση, χωρίς ρεπό, αλλά και με υπερωρίες που δεν έχουν καν πληρωθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί υπάλληλοι στο τμήμα φύλαξης έχουν χαμηλή βαθμολογία, κάτι που θεμελιώνει το δικαίωμα ένστασης. "Οι συγκεκριμένες βαθμολογίες της "κατ' ευφημισμόν" αξιολόγησης είναι προϊόν εκδικητικής συμπεριφοράς, ρεβανσισμού και σπίλωσης υπαλλήλων" αναφέρουν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων των Φυλακών του Αγίου Στεφάνου. 

"Ο διαχωρισμός του προσωπικού σε αρεστούς και ανεπιθύμητους είναι προφανής" σύμφωνα πάντα με την Ένωση. Όπως αναφέρουν εκτός της κατακρεούργησης, παραβιάστηκε κατά κόρον και το θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα υπήρξαν υπάλληλοι που δεν έπρεπε να αξιολογηθούν γιατί έλειπαν με άδειες όλο το έτος 2017 παρά ταύτα βαθμολογήθηκαν ο ένας κάτω από τη βάση του 75 και ο άλλος πλησίον του 90.

Υπάλληλοι που ανήκαν σε άλλο τμήμα βαθμολογήθηκαν από τον τμηματάρχη φύλαξης. Σε σωρεία υπαλλήλων κυριολεκτικά κατέρρευσε η απόδοσή τους με περισσότερους από 25 βαθμούς πτώση συγκριτικά με το 2016, (συμπτωματικά όλοι είναι μη αρεστοί). Υπήρξαν χαμηλές βαθμολογίες με ανεπαρκείς αιτιολογίες και πολλά άλλα για γέλια και για κλάματα. Τέλος υπάρχουν μη αρεστοί υπάλληλοι με βαθμολογία ελαφρώς μεγαλύτερη του 75, ώστε να μη θεμελιώνουν δικαίωμα ένστασης. 

"Όλα μαζί συνθέτουν το παζλ της αναξιοκρατίας και έχουν ως αποτέλεσμα το πισωγύρισμα σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις. Είμαστε βέβαιοι πως θα εξετάσετε προσωπικά την υφισταμένη αδικία και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων" καταλήγει η επιστολή της Ένωσης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.