Με ένα σύνολο 82 συναυλιών στην πόλη μας, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό, έκλεισε η καλλιτεχνική δραστηριότητα της Πολυφωνικής Πατρών για το 2018. Ένας χρόνος μεστός συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, των 10 τμημάτων του Οργανισμού, που συνεχίζει επί 35 χρόνια την προσφορά του στον Πολιτισμό την Εκπαίδευση και τη χορωδιακή πράξη εγχώρια αλλά και διεθνώς.

Πέντε σημαντικά γεγονότα κυριάρχησαν στη δραστηριότητα του Οργανισμού:

  1. Η συναυλία της Μικτής Χορωδίας, με τους ‘’Ελεύθερους Πολιορκημένους’’, την 25η Μαρτίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη του έργου, Γιάννη Μαρκόπουλου,
  2. η μεγάλη συναυλία των 10 τμημάτων του Οργανισμού, στις 28 Απριλίου στο Σ.Π.Κ.Π.Π. για τα 35 χρόνια της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ,
  3. η συμμετοχή του Γ.Φ.Σ. ‘’Εμμέλεια’’, 7-10 Ιουνίου στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Harmanli Βουλγαρίας,
  4. η πρόσκληση- συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας, στην 9η Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, 30 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου και
  5. το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο 22 & 23 Δεκεμβρίου, με 350 ερμηνευτές [Προπαιδική- Παιδική-  Νεανική- Μικτή Χορωδία, Γ.Φ.Σ. ‘’Εμμέλεια’’, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Ωδείο ‘’Πολυφωνικής’’], με την Ορχήστρα ‘’SINFONICA’’ [Διεύθυνση: Δημήτρης Μποτίνης, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και Σταύρος Σολωμός], τους διαπρεπείς σολίστ Μίνα Πολυχρόνου [σοπράνο] και Γιάννη Γιαννίση [βαρύτονο] και την Ακαδημία Χορού, Ελένης Μπαλαφούτη, που για μία ακόμα χρονιά, εντυπωσίασε με το άρτιο αποτέλεσμα του, αποδεικνύοντας πως αποτελεί πραγματικά τον κορυφαίο εορταστικό θεσμό της πόλης μας. Κατά τη διάρκεια του Κοντσέρτου, τιμήθηκε για την πολύχρονη παρουσία του στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας, ο Αρχιμουσικός, Δημήτρης Μποτίνης.

Συνοπτικά, η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [60 μέλη, Διεύθυνση: Σπύρος Πέττας (Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου έως το Σεπτέμβριο 2018), βοηθός Διεύθυνσης: Ελένη Μουζάκη, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, βοηθός πιανίστα: Ιουλία Παπαδοπούλου], μετείχε σε πέντε συναυλιακές εκδηλώσεις στην Πάτρα.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [60 μέλη, Διεύθυνση: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], έλαβε μέρος σε 8 συναυλίες, με ιδιαίτερη αναφορά στο Φεστιβάλ Κηφισιάς, στην ηχογράφηση για το έργο ‘’Κωνσταντίνος Καβάφης’’ του συνθέτη Στέφανου Κορκολή, αλλά και στην προετοιμασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα διεύθυνσης Χορωδίας της Διευθύντριας της ‘’Εμμέλειας’’ Αλμπένας Πενκόβα, η οποία έλαβε το δίπλωμα της, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ορκίστηκε τον παρελθόντα Νοέμβριο.

Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [40 μέλη, Διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου-Διαμαντοπούλου, πιάνο: Αλμπένα Πενκόβα- Λούση Χριστοδούλου], μετείχε σε 6 συναυλίες με κορυφαία συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών Παλαιού Φαλήρου

Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [70 μέλη, Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου] και πέραν των συμμετοχών της στα μεγάλα γεγονότα του Οργανισμού, έλαβε μέρος σε 7 συναυλίες, συμμετείχε στην ηχογράφηση του Στέφανου Κορκολή, τη Μεγάλη Πέμπτη, έψαλε κατά τα καθιερωμένα, το τροπάριο: ‘’Σήμερον κρεμάται…’’ στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, ενώ συμμετείχε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κηφισιάς.

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ [30 μέλη, Διεύθυνση: Γιάννης Κόττορος], συμμετείχε στην εκδήλωση προς τιμή του μακαριστού Πρωτοπρεσβύτερου και προϊστάμενου του Ι.Ν. Παντανάσσης Πατρών, π. Γεωργίου Παπασταύρου, σε εκδήλωση της Διακιδείου για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, στην Ι.Μ. Γηροκομείου για τα εγκώμια της Παναγίας, στα Πρωτοκλήτεια και συγκεκριμένα στην εκδήλωση για τον Ηλία Μπογδανόπουλο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, και στο ΤΕΙ Πάτρας σε εκδήλωση του ΠΕΚΕΣ για το έτος των Μαθηματικών.

Το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ [50 μέλη, Διεύθυνση: Αλμπένα Πενκόβα, πιάνο: Αρετούσα Νικολοπούλου- Λούση Χριστοδούλου], έλαβε μέρος πέραν της Βουλγαρίας σε 4 συναυλιακές εκδηλώσεις του Οργανισμού, αλλά και στην κοπή της Πίττας του Συλλόγου Θρακών και Μακεδόνων της πόλης μας.

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ [55 μέλη, Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος], έλαβε μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις στο Αιτωλικό για την μάχη του Ντολμά, σε συναυλία των Αλισσαίων, στην παραλία Αλισσού, αλλά και στο Κατάκολο Ηλείας, ενώ συμμετείχε στη μεγάλη εκδήλωση, που οργάνωσε το ‘’Άλμα Ζωής’’, ερμηνεύοντας διάφορα έργα στα σκαλοπάτια του Δικαστικού Μεγάρου.

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ανηλίκων και ενηλίκων [55 μέλη, Διεύθυνση: Αθηνά Καλλιμάνη, βοηθοί Διεύθυνσης: Ιωάννα Ξάνθη και Κωνσταντίνα Παπουτσή], πραγματοποίησε 8 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδήλωση της εφημερίδας ‘’Σύμβουλος Επιχειρήσεων’’ στο Royal, σε παραστάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, στο Επιμελητήριο Αχαΐας για την Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης, ενώ έλαβε μέρος και στο Καρναβάλι των Μικρών.

Το ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’ & ‘’VIBRATO JUNIOR’’ [30 μέλη, Διεύθυνση: Γιώργος Αθανασακόπουλος], πραγματοποίησε το Φεστιβάλ Κιθάρας: ‘’6 χορδές μία Ορχήστρα’’, με κορυφαία εκδήλωση τη συναυλία στο Σ.Π.Κ.Π.Π. από κοινού με το Σύλλογο Λέσβιων Πάτρας, συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη για τον Μίκη Θεοδωράκη, έδωσε συναυλία στην Κάτω Αχαΐα, ενώ συνεργάστηκε με το Πειραματικό Σχολείο Πατρών, με το 10ο Δημοτικό και το 33ο Νηπιαγωγείο σε διάφορες εκδηλώσεις τους, στο Αμφιθέατρο του Πειραματικού, στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και την αίθουσα του ΤΕΕ Πατρών.

To ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διεύθυνση: Έφη Καββαδία- Ζέρβα], είχε πληθωρική παρουσία με την πραγματοποίηση 14 συναυλιών στην αίθουσα ‘’Τόλης Νομικός’’ του Οργανισμού και στο ‘’Royal’’, που επιμελήθηκαν οι καθηγητές του Ωδείου, οργάνωσε εξετάσεις απονομής διπλωμάτων και πτυχίων διαφόρων Σχολών του Ωδείου, ενώ έλαβε μέρος στον Ημιμαραθώνιο Πάτρας και στην εκδήλωση του ‘’Άλματος Ζωής’’ με το Σύνολο Κρουστών του Ωδείου.

Σε επίπεδο Οργανισμού, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, έγινε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας, η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, ο αποκριάτικος χορός, πραγματοποιήθηκαν Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, έλαβε μέρος στο Φόρουμ Ανάπτυξης του ‘’Συμβούλου Επιχειρήσεων’’ με Συνεδρία υπό τον τίτλο ‘’Αναπροσανατολισμός στον Πολιτισμό’’, ενώ πραγματοποίησε και 9 άλλες εκδηλώσεις ποικίλου χαρακτήρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο [Γιάννης Κόττορος- Πρόεδρος, Αρετούσα Νικολοπούλου- Αντιπρόεδρος Α΄, Γιώργος Σταματόπουλος- Αντιπρόεδρος Β΄, Ολυμπία Ζώη- Γ. Γραμματέας, Ολια Καραγιάννη- Ταμίας, Ελένη Μουζάκη- Έφορος Δημοσίων Σχέσεων και Παναγιώτης Αρκαδιανός- Έφορος Εικαστικών] από κοινού με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Οργανισμού Μο Σταύρο Σολωμό, την Αν/τρια Καλλιτεχνική Δ/ντρια Έφη Καββαδία- Ζέρβα και τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες όλων των τμημάτων, προσβλέπουν σε μία εξαιρετικά δραστήρια χρονιά, το 2019 το πρόγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα δημοσίως.