Πατρινοί προχωρούν στη δημιουργία ενός καροτσιού που θα δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να κάνουν τις αγορές τους χωρίς κανένα πρόβλημα, έχοντας μία σειρά μεθόδων και τρόπων που θα τους διευκολύνουν. 

Πρόκειται για ένα αυτόματο καρότσι αγορών που κλειδώνει με ασφάλεια, με τους χρήστες να μπορούν να το κατευθύνουν με ένα απλό τηλεχειριστήριο, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την τεχνολογία για να προσφέρει τους σύγχρονους τρόπους συναλλαγών στους κατόχους τους.

Συγκεκριμένα διαθέτει τάμπλετ όπου θα μπορούν να σημειώνονται οι αγορές, αλλά και τη δυνατότητα διαβάσματος των barcode και της αυτόματης κοστολόγησης του ποσού που θα πληρώνει ο χρήστης στο ταμείο. 

Επίσης, διευκολύνει και σε ότι αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θα κάνουν τις αγορές τους.

Έχει βραχίονα πρόσβασης στα προϊόντα που βρίσκονται στα ψηλότερα ράφια, αλλά και τη δυνατότητα να οδηγεί τον καταναλωτή στον κατάλληλο διάδρομο του σούπερ μάρκετ που βρίσκονται τα είδη που τον ενδιαφέρουν. 

Αποτελεί μία εφεύρεση που προωθεί η ομάδα TOBEA, γνωστή για την εγκατάσταση των seatrack στις παραλίες, αλλά και η ομάδα του Εργαστηρίου Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για μία έμπνευση του ιδρυτή του TOBEA, Ιγνάτιου Φωτίου που έλαβε συγκεκριμένη μορφή από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Νικόλαο Βώρο που ηγείται το συγκεκριμένο Εργαστήριο.

Η κωδική ονομασία του καινοτόμου καροτσιού είναι EQUAL (ίσος). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση έλαβε τη θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ») και χρηματοδοτήθηκε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο πρότζεκτ, το καρότσι αναμένεται να βγει στις αγορές σε τρία χρόνια από τώρα, ενώ σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο προς επίδειξη στα σούπερ μάρκετ συγκεκριμένης ελληνικής αλυσίδας που συμμετέχει στο εγχείρημα ως εταίρος, μαζί με το Ινστιτούτο Μεταφορών.