Θα περίμενες ποτέ πως η ερωτική σου ζωή θα ήταν «γραμμένη» στα γονίδιά σου; Ότι ήδη από μικρή ηλικία τα μηνύματα περί σχέσεων περνούσαν στον εγκέφαλό σου από το ίδιο σου το σπίτι; Κι όμως, αυτό ακριβώς φαίνεται πως συμβαίνει.

Μέχρι σήμερα δεκάδες έρευνες έχουν καταλήξει στο κοινό συμπέρασμα πως τα παιδιά διαζευγμένων γονιών έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταλήξουν και τα ίδια στο διαζύγιο μεγαλώνοντας, περισσότερο από άλλα των οποίων οι γονείς έζησαν μαζί και αγαπημένοι.

Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να συμπληρώσει κι άλλα κομμάτι στο παζλ των συντροφικών σχέσεων, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ένα πολύ συγκεκριμένο άτομο της οικογενείας μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία που θα ακολουθήσουμε στο ερωτικό κομμάτι της ζωής μας: Η μητέρα μας, όπως αναφέρει το lime+life.

Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLoS One», κατάφερε να συνδέσει τις ερωτικές μας σχέσεις και τους ανθρώπους με τους οποίους επιλέγουμε να συμβιώσουμε με τα αντίστοιχα δεδομένα της μητέρας μας, με την αναλογία να μην είναι μεν τεράστια, να υπάρχει δε!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστήριξαν πως για κάθε πρόσθετο σύντροφο ή σύζυγο της μητέρας, η κόρη έχει κατά μέσο όρο 6% αύξηση στον αριθμό των δικών της ερωτικών συντρόφων ήδη από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της.

«Τα παιδιά κληρονομούν και μαθαίνουν από τις μητέρες τους ορισμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που αφορούν στον γάμο και τις σχέσεις, μεταφέροντας τα στις δικές τους σχέσεις. Η μεταβίβαση αυτών των χαρακτηριστικών και συνηθειών μπορεί να γίνει γενετικά ή συμπεριφορικά, δια του παραδείγματος και της μίμησης δηλαδή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω μελέτη.

Κάπως έτσι, είναι λογικό ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα άστατο περιβάλλον, με μητέρα η οποία άλλαζε συχνά ερωτικούς συντρόφους, να βαδίσει στα ίδια βήματα και να προτιμήσει μια ζωή δίχως δεσμεύσεις παρά έναν γάμο. εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική αστάθεια και ανασφάλεια που αποκτά ένα παιδί όταν η μητέρα του βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν στους γονείς να φροντίζουν να κρατούν το «οικογενειακό κλίμα» ακόμα και σε περιπτώσεις ενός άσχημου διαζυγίου.