Ο καφές σου... Όχι δεν μιλάμε για το καφέ φίλτρου ούτε για το στιγμιαίο καφέ αλλά για εκείνο τον καφέ που παραγγέλλεις από γνωστές αλυσίδες με επιπρόσθετη κρέμα, σιρόπι και γάλα με πλήρη λιπαρά.

Αυτή είναι συνήθως η εποχή για Χριστουγεννιάτικα και μη ζεστά ροφήματα. Μόλις διάβασες αυτές τις λέξεις είμαι σίγουρη ότι το μυαλό σου ονειρεύεται το αγαπημένο σου ρόφημα στην αγαπημένη σου καφετέρια. Αλλά προτού ενδώσεις στον πειρασμό και να αρπάξεις το δικό σου ρόφημα, ίσως θέλεις να ξέρεις τι ακριβώς παίρνεις.

Παρόλο που αναμένεις ότι τα γλυκά αυτά ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, περιμένεις να περιέχει περίπου 50 γραμμάρια ανά τεμάχιο;

Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από την ημερήσια ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης που συνιστάται. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκεκριμένα συνίσταται ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 5% των θερμίδων που καταναλώνεις από τα φαγητά και ροφήματα σου καθημερινά. Τα ελεύθερα σάκχαρα είναι αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα ή τα ροφήματα, και τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια αλλά και στους χυμούς φρούτων και λαχανικών χωρίς ζάχαρη. Τα ελεύθερα σάκχαρα βρίσκονται σε τρόφιμα όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, σοκολάτα, και μερικά ανθρακούχα ροφήματα και χυμούς, όπως αναφέρει το lime+life.

Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 30 γραμμάρια ελεύθερων σακχάρων την ημέρα (περίπου ισοδύναμα με επτά κύβους ζάχαρης). Ένα αναψυκτικό τύπου κόλα μπορεί να έχει έως και εννέα κύβους ζάχαρης – περισσότερο δηλαδή από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για ενήλικες.

Μια νέα γυναίκα που είναι μέτρια σωματική ενεργή χρειάζεται περίπου 1800 θερμίδες την ημέρα. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα αρκετά διαχειρίσιμο ποσό, είναι κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν ένα ρόφημα που καταναλώνει περιέχει πάνω από 300 θερμίδες. Ειδικά αν σκεφτείς ότι ένα σοκολατένιο ρόφημα με καφέ περιέχει περισσότερες θερμίδες από ένα αναψυκτικό (140 θερμίδες), ένα cheeseburger από γνωστή αλυσίδα (290 θερμίδες) και ένα τηγανισμένο στήθος κοτόπουλου από επίσης γνωστή αλυσίδα (320 θερμίδες).

Τι να προτιμήσεις:

• Καφέ φίλτρου μεσαίο σκέτο χωρίς γάλα (5 θερμίδες)

• Americano μεσαίο σκέτο χωρίς γάλα (15 θερμίδες)

• Cappuccino μεσαίο με άπαχο γάλα χωρίς σαντιγί, με σιρόπι χωρίς ζάχαρη (80 θερμίδες)

• Latte μεσαίο με άπαχο γάλα χωρίς σαντιγί , με σιρόπι χωρίς ζάχαρη (130 θερμίδες)