Οι ηλικιωμένοι που κάνουν αερόβια άσκηση -όπως περπάτημα ή ποδήλατο- 3 φορές την εβδομάδα, μπορούν να ανανεώσουν τις νοητικές ικανότητές τους και να ενισχύσουν την εγκεφαλική υγεία τους.

Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες αν ακολουθούν και διατροφή φιλική προς την καρδιά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Duke εξέτασαν 160 ηλικιωμένους που κινδύνευαν από υπέρταση ή καρδιαγγειακά προβλήματα, δεν ασκούνταν και είχαν επαληθευμένες ανησυχίες για νοητική έκπτωση.

Πριν την έναρξη της έρευνας και στο τέλος της, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ, αξιολόγηση σε διάδρομο, ανάλυση της διατροφής, μέτρηση της πίεσης, της γλυκόζης και των λιπιδίων, όπως αναφέρει το onmed.

Κατόπιν χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:

- Η πρώτη ακολούθησε υγιεινή διατροφή αλλά παρέμεινε σωματικά αδρανής.

- Η δεύτερη ασκούνταν 3 φορές την εβδομάδα σε γυμναστήριο επί 3 μήνες και στη συνέχεια στο σπίτι επί 3 μήνες χωρίς να αλλάξει διατροφή.

- Οι συμμετέχοντες στην τρίτη ομάδα ασκούνταν 3 φορές την εβδομάδα και ακολούθησαν τη δίαιτα DASH, διατροφή που μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

- Στην τέταρτη ομάδα δόθηκαν οδηγίες για τη μείωση του καρδιακού κινδύνου αλλά δεν της ζητήθηκε να αλλάξει συνήθειες διατροφής και άσκησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομάδα που συνδύασε άσκηση και διατροφή DASH για 6 μήνες είχε σκορ σημαντικά υψηλότερο σε νοητικά τεστ σε σύγκριση με την ομάδα που ασκούνταν μόνο και την ομάδα που δεν άλλαξε συνήθειες.

Κατά μέσον όρο, τα μέλη αυτής της ομάδας ανέστρεψαν τη λειτουργική ηλικία του εγκεφάλου τους κατά 9 χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.