Η πόλη της Βαρκελώνης, όπου έγινε τρομοκρατική επίθεση το 2017, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τους εορτασμούς του τέλους του έτους.

«Ισπανία: ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση στις περιοχές όπου υπάρχει κίνηση οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων, στην ζώνης της Ράμπλα της Βαρκελώνης τα Χριστούγεννα και το Νέον Έτος», αναφέρεται σε προειδοποίηση του γραφείου προξενικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Τρομοκράτες πιθανόν να πραγματοποιήσουν επίθεση... με στόχο τουριστικές περιοχές, μέσα μαζικής μεταφοράς ή άλλες δημόσιες περιοχές», αναφέρεται στο κείμενο.

«Η τοπική αστυνομία και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αστυνομίας εργάζονται για αυτήν την απειλή», διαβεβαίωσε στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1 ο τοπικός εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η αστυνομία αναζητεί έναν Μαροκινό 30 ετών, με άδεια οδήγησης λεωφορείου.

Η εφημερίδα El Periodico de Catalunya διαβεβαιώνει ότι η καταλανική αστυνομία αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα στην πιθανότητα ένα πρόσωπο να προσπαθήσει να πέσει επάνω στο πλήθος με λεωφορείο στην Βαρκελώνη.

Η αστυνομία δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τις πληροφορίες αυτές, αλλά παραδέχθηκε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις ζώνες μεγάλης συγκέντρωσης πλήθους.

Εκπρόσωπος του ισπανικού πουργείου Εσωτερικών τόνισε από την πλευρά του ότι η χώρα διατηρεί το επίπεδο 4 (με ανώτατο το 5) για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης που ισχύει από το 2015 και ότι τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν από τις 11 Δεκεμβρίου για την εορταστική περίοδο.

Η περιοχή γύρω από την Las Ramplas υπήρξε στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης της 17ης Αυγούστου 2017, όταν ένας 22χρονος Μαροκινός επετέθη κατά του πλήθους με καμιονέτα σκοτώνοντας 14 ανθρώπους. Στην συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό του. Λίγες ώρες αργότερα συνεργοί του τον μιμήθηκαν πέφτοντας με αυτοκίνητα επάνω στο πλήθος στο θέρετρο Καμπρίλες, πριν τους επιτεθούν με μαχαίρι.

Την ευθύνη για την διπλή επίθεση είχε αναλάβει τότε το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ