Σε αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα επιφέρει μεταβολές και στις αποδοχές όσων εργαζομένων αμείβονται με τον υποκατώτατο, καθώς και σε σειρά επιδομάτων και αμοιβών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, μάλιστα, θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και θα ισχύσει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αλλάζοντας το τοπίο σε ό,τι αφορά τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» από κυβερνητικές πηγές, η αύξηση του κατώτατου µισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ µεικτά για άγαμο, νεοπροσλαµβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%- 10%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναμένεται να διαµορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ.

Ο νέος, αυξημένος κατώτατος µισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εµπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ µεικτά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση από όλους τους µισθωτούς, καθώς θα οδηγηθούν κατευθείαν στον νέο αυξημένο µισθό.

Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε καθεστώς μερικής απασχόληση, εκτός και αν εµπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς.

Αλλαγές και στα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου θα συµπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕ∆, καθώς και σειρά από άλλα επιδόματα και βοηθήματα, ενώ αναμένεται να συµπαρασύρει και τον µέσο µισθό.

Σημειώνεται πως επί του ποσού του µισθού υπολογίζονται ποσοστιαία τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδομα γάμου (10%).