Λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα της 14ης Δεκεμβρίου μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν που οδήγησε στην ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έφερε στο φως το CNN.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος εξηγούσε τα προβλήματα που είχε με την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και συζητούσε πιθανή αποχώρηση όταν ο Αμερικανός ομόλογός του τού είπε: «ΟΚ, είναι όλη δική σου. Εμείς τελειώσαμε».

Σύμφωνα με το CNN ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι το «Ισλαμικό Κράτος» έχει σχεδόν ηττηθεί και του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να το πολεμά.

Ο Τραμπ σόκαρε την περασμένη εβδομάδα τους συμμάχους των ΗΠΑ όταν ανακοίνωσε σχέδια για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, που βοηθούσαν στο συντονισμό της μάχης κατά του ISIS. Ο Τραμπ αιφνιδίασε τους υπουργούς του, τον πολιτικό κόσμο στην Ουάσιγκτον και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με την απόφαση αυτή, που έλαβε παρά τις αντίθετες συμβουλές κορυφαίων συνεργατών του.

Τραμπ για Ερντογάν: Μπορεί να εξαλείψει τους τζιχαντιστές στη Συρία

Το τηλεφώνημα της 14ης Δεκεμβρίου ρίχνει φως στην απόφαση του Τραμπ, που οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις, αλλά και του Μπρετ Μακ Γκερκ, ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS.

Η χθεσινή αποκάλυψη ήρθε λίγες ώρες αφότου Τραμπ και Ερντογάν σε νέα τηλεφωνική τους συνομιλία συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν σήμερα, έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών, των διπλωματών και άλλων υπευθύνων των χωρών τους με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της αποχώρησης (των Αμερικανών) και της μεταβατικής φάσης στη Συρία» επισημαίνει η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει στήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτής της απόφασης» απόσυρσης, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας.