Ο νόμος "ομερτά" επικρατεί στην αγορά της Πάτρας με το δώρο των Χριστουγέννων το οποίο ήταν να καταβληθεί στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τον νόμο, έως τις 21 Δεκεμβρίου. 

Με τα καταστήματα όμως να μην έχουν την αντίστοιχη κίνηση και γενικότερα ο τζίρος να είναι χαμηλός από τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να το δώσουν μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία περιμένοντας το επόμενο διάστημα που ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η εμπορική κίνηση λόγω των εορτών, έτσι ώστε να το καταβάλλουν μέχρι την Πρωτοχρονιά. 

Όμως μπροστά σε αυτό, κανείς από τους υπαλλήλους δεν μιλάει, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο φόβος να απολυθούν από τη δουλειά τους, θέλοντας να πιστεύουν ότι θα έρθει η στιγμή που οι εργοδότες τους θα τους το δώσουν.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί εργοδότες που το έχουν ήδη καταβάλει, ενώ σίγουρα μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν καταγγελίες από υπαλλήλους, εφόσον αυτό δεν καταβληθεί καθόλου. Μέχρι ώρας, όμως, στην αγορά επικρατεί ο νόμος της σιωπής σε ότι έχει να κάνει με το δώρο των Χριστουγέννων. 

Στα γραφεία των συνδικαλιστικών φορέων των Εμποροϋπαλλήλων εξετάζονται αυτές τις ώρες δύο καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια τους, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τους έχει κατατεθεί το μισό από το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ άλλη μία, σύμφωνα με την οποία, ο εργοδότης δεν έχει βάλει ακόμα καν το δώρο. 

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το θέμα, θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις εργοδοτών και φέτος που δεν θα δώσουν το δώρο Χριστουγέννων, με πολλούς από τους υπαλλήλους να κρατούν το στόμα τους κλειστό, φοβούμενοι τα χειρότερα, διευκολύνοντας, όμως, με αυτόν τον τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Άλλωστε, οι καταστάσεις, με δώρο ή χωρίς δώρο, στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δεν είναι λίγοι αυτοί που, ανεξαρτήτως δώρου, θα κάνουν Χριστούγεννα με μισθούς Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου ή και Νοεμβρίου...