Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η απόφαση για τη σύσταση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δεν είναι απαλλαγμένη από μικροπολιτικά συμφέροντα και πιθανές ανταλλαγές.

Η απόφαση της Κυβέρνησης ικανοποιεί τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας αλλά προκαλεί, αιτιολογημένα ή αναιτιολόγητα, αντιδράσεις από φορείς της Θράκης, αλλά και από τις ακαδημαϊκές κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύουν Νομικές Σχολές.

Από την άλλη ποιος μπορεί να βάλει φραγμό στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την ολοκλήρωση ενός πανεπιστημίου όταν αυτός βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια;

«Πρώτη φορά στο αυτοδιοίκητο ενός Πανεπιστημίου παρεμβαίνει άλλο πανεπιστήμιο και όχι η πολιτεία» έχει επισημάνει στην εφημερίδα Πελοπόννησος η πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Η ίδια υπογραμμίζει ότι η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι «τελειωμένη υπόθεση». Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση».

Η ίδρυσή της θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Ως εκ τούτου οι όποιες πολιτικές, κοινωνικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις υπάρχουν δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ίδρυσή της.

Ωστόσο η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η μελλοντική κυβέρνηση του κόμματός του θα ακυρώσει την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή, δημιουργεί κλίμα.

Βέβαια, όπως είπε η κυρία Κυριαζοπούλου «μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο αρχές του επόμενου, θα έχουμε καταθέσει το σχετικό σχεδιασμό και θα έχουν γίνει και τα βήματα που πρέπει. Επομένως δεν υπάρχει καμία απειλή για την ίδρυση της Νομικής Σχολής. Εμείς προχωράμε κανονικά το σχεδιασμό μας».