Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο Gatwick, όπου δεν πραγματοποιείται καμία προσγείωση ή απογείωση από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα χριστουγεννιάτικα σχέδια χιλιάδων ταξιδιωτών έχουν αναστατωθεί εξαιτίας της παρουσίας drone στον εναέριο χώρο πάνω από το αεροδρόμιο, που έχει βυθίσει στο χάος το πρόγραμμα των πτήσεων.


Το πρόβλημα στον δεύτερο πιο «πολυάσχολο» αερολιμένα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε λίγο μετά τις 9, εχθές το βράδυ. Δύο drones που εντοπίστηκαν να πετούν από το κέντρο ελέγχου σε κοντική απόσταση από το αεροδρόμιο είχε ως αποτέλεσμα να «καθηλωθούν» στον διάδρομο απογείωσης όσα αεροσκάφη ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν, και να εκτραπούν οι πτήσεις που αναμένονταν στο Gatwick σε κοντινά αεροδρόμια.

Η ταλαιπωρία συνεχίστηκε για τους επιβάτες μέχρι αργά τη νύχτα. Στις 3.00 τα ξημερώματα το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά, αλλά για μόλις 45 λεπτά αφού τότε εθεάθη ένα ακόμη drone!


Σύμφωνα με την Daily Mail, το Gatwick παραμένει κλειστό μέχρι αυτήν την ώρα, χωρίς καμία ενημέρωση σχετικά με το πότε ακριβώς πρόκειται να αρθεί η απαγόρευση πτήσεων. Το μόνο που εξακολουθούν να λένε οι αρμόδιοι στους ταξιδιώτες είναι να περιμένουν τουλάχιστον 24 ώρες ταλαιπωρίας ακόμη.

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, πολλές πτήσεις με προορισμό το Gatwick εκτρέπονται πλέον όχι μόνο σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι και το Άμστερνταμ. Εκατοντάδες πτήσεις με ενδιάμεση στάση το Λονδίνο έχουν επίσης επηρεαστεί, με τους επιβάτες να καταλήγουν σε διαφορετική χώρα από εκείνη που ξεκίνησαν να πάνε.


Πολλοί επιβάτες χρειάστηκε να ταξιδέψουν πολλές ώρες με λεωφορεία για να φτάσουν στον προορισμό τους, παρά το γεγονός ότι είχαν πληρώσει αεροπορικό εισιτήριο.

Αυτοί ωστόσο ήταν οι τυχεροί, αφού οι περισσότεροι παραμένουν καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο ή μέσα σε αεροσκάφη, περιμένοντας επί ώρες ολόκληρες να αποκατασταθεί η λειτουργία του.