«Καλό... Πάσχα και βλέπουμε» εύχονται, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στην ελληνική ομάδα που επεξεργάζεται το σχέδιο ρύθμισης προς ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία, η οποία θα καλύπτει μόνο όσους έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους και δεν μπορούν να μπουν στον Εξωδικαστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης «κουμπώνει» στο προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες, που βασιζόταν όχι στο εισόδημα αλλά στις ασφαλιστικές κλάσεις, δηλαδή στα χρόνια ασφάλισης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τζίρος τους. Πού «κολλάει»; Κατ’αρχάς, στον αριθμό των δόσεων που ζήτησε η ελληνική πλευρά και όχι μόνο.

Οι ξένοι τεχνοκράτες φέρονται να έχουν επιδείξει θετική διάθεση στο πρώτο σκέλος του σχεδίου, καθώς η ελληνική πατέντα των ασφαλιστικών κλάσεων ανέκαθεν ήταν δυσνόητη. Με δεδομένο, δε, ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τη λειτουργία ομοειδών πλαισίων στα κράτη- μέλη, φάνηκε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανάψει πράσινο φως στον επανυπολογισμό των παλιών ασφαλιστικών εισφορών άρα και οφειλών, «κουρεύοντας» έτσι χρέη επιτηδευματιών που έχουν κλείσει μεν τα βιβλία τους, παραμένουν, δε, στις «μαύρες» λίστες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αναφέρει το ecomomistas.

Πρόβλημα ήταν και παραμένει ο αριθμός των δόσεων. Και κάπως έτσι συνεχίζεται το παζάρι για 120, 72, 60, 48 ή 36 δόσεις, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν με νόημα πως «οτιδήποτε πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι κέρδος».

Σε κάθε περίπτωση, στην ελληνική πλευρά καταγράφεται, πλέον, αλλαγή στρατηγικής, καθώς ενώ μέχρι τώρα υπήρχε πρόθεση να «τρέξουν» την ad hoc ρύθμιση για τα «κλειστά» βιβλία, διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε, εάν δεν διευρυνθεί το πεδίο του Εξωδικαστικού, κάτι που αποτελεί πια τον κεντρικό στόχο, αφού και η πλευρά των ξένων τεχνοκρατών δείχνει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αναμένοντας τις εξελίξεις. Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις;

Η παράταση του ισχύοντος πλαισίου του Εξωδικαστικού θα λειτουργήσει επί της ουσίας ως γέφυρα για το νέο καθεστώς ρυθμίσεων, που φέρνει η νέα Κοινοτική Οδηγία για ένα ενιαίο σύστημα προληπτικής αναδιάρθρωσης και δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο και πολύ περισσότερο για να μπορέσει να καλύψει ο Εξωδικαστικός με τις 120 δόσεις, όσους είναι «απ’ έξω» π.χ. μισθωτούς ή παλιούς επαγγελματίες, στην καλλίτερη περίπτωση θα φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού!

Για ποιόν λόγο; Η σχετική Οδηγία βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο και αναμένεται να ψηφιστεί- αν όλα πάνε καλά- τον Απρίλιο ή το Μάιο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και να υπογραφούν όλες οι αναγκαίες εφαρμοστικές Αποφάσεις κι εγκύκλιοι.