Τον Σάββα Τζάκη τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι μέσα από τον συνδικαλιστικό του αγώνα ως εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα.

Τελευταία, όμως, όσοι τον έχουν φίλο τους στα social media, έχουν ξεχωρίσει και ένα ακόμα ταλέντο του. Τη φωτογραφία. Όπως μας λέει του αρέσει να κάνει βόλτες σε διάφορα σημεία της Πάτρας, βγάζοντας φωτογραφίες με το κινητό του, αναδεικνύοντας όμορφα σημεία της πόλης.

"Είναι κάτι που έχω ξεκινήσει να κάνω για ένα και μοναδικό λόγο: Να διαφημίζω τις ομορφιές της Πάτρας και να την προβάλω μέσα από τις φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η συλλογιστική μου και αυτός είναι ο σκοπός μου".


Οι φωτογραφίες του ανεβαίνουν σε διάφορες σελίδες που υπάρχουν στο facebook για την Πάτρα, σελίδες που έχουν ως μέλη τους αρκετούς από την ελληνική ομογένεια στο εξωτερικό, σε Ευρώπη, σε Αμερική και σε Αυστραλία.

Ως γνωστόν, οι Έλληνες ομογενείς, φεύγοντας από την πατρίδα και ζώντας στα ξένα εδώ και αρκετά χρόνια, διατηρούν στη μνήμη τους και στην καρδιά τους, στιγμές και εικόνες από την Ελλάδα. 

Πλέον τα social media τους διευκολύνουν αρκετά πάνω σε αυτό. "Θα σας πω μόνο ότι πριν από μερικές ημέρες μου έγραψε στο inbox μου η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας που μου ζήτησε να συμπεριλάβει τις φωτογραφίες από την Πάτρα, στα αρχεία της κοινότητας. Ήταν κάτι που με ικανοποίησε αρκετά, γνωρίζοντας την αγάπη που έχουν οι Έλληνες ομογενείς για την πατρίδα.

Η αίσθηση ότι προσφέρεις σε αυτούς τους ανθρώπους την δυνατότητα να έχουν μία ακόμα καλύτερα εικόνα για τη χώρα που γεννήθηκαν, είναι μοναδική και ασφαλώς σου δίνει το κίνητρο για να συνεχίσεις". 


Ο Σάββας Τζάκης μπορεί να έχει γεννηθεί στην Αθήνα, όμως ζώντας εδώ και 20 χρόνια στην Πάτρα, έχει βάλει την πόλη μας στην καρδιά του και αισθάνεται γνήσιος Πατρινός. 

"Όταν βλέπεις κάτι όμορφο είναι καλό να το βγάζεις φωτογραφία για να το δουν ακόμα περισσότεροι. Στην Πάτρα υπάρχουν αρκετές ομορφιές που αξίζει να τις προβάλλουμε. Ζούμε σε μία όμορφη πόλη. 

Σκοπός μου μέσα από τις φωτογραφίες μου είναι να αναδεικνύω τις ομορφιές αυτής της πόλης, βγάζοντας κάτι όμορφο προς τα έξω για αυτήν. Αυτή είναι έτσι και αλλιώς η πραγματικότητα. Η Πάτρα είναι μία όμορφη πόλη και έχει πολλά σημεία για να φωτογραφίσεις και να την αναδείξεις, εφόσον το θες". 


Έχει όμως και αρκετά άσχημα σημεία, αδυναμίες και ελλείψεις. "Είναι και αυτό μία αλήθεια, ωστόσο, είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει, σε ότι αφορά τουλάχιστον τις φωτογραφίες μου" τονίζει ο Σάββας Τζάκης. "Το να βγάζω τις ασχήμιες της πόλης μου είναι σαν αναπαράγω την μιζέρια και την γκρίνια που υπάρχει και αυτό είναι κάτι που απέχει από την συλλογιστική μου.

Άλλωστε, θεωρώ ότι το να βγάζεις τις ομορφιές της, βοηθάς καλύτερα την πόλη σου από το να φωτογραφίζεις τις ασχήμιες της, προβάλλοντας την και δίνοντας ένα κίνητρο σε όσους δεν την γνωρίζουν για να έρθουν να την επισκεφτούν και να την δουν από κοντά.

Δεν νομίζω ότι το να προβάλλεις τα άσχημα σημεία έχει κάποιο νόημα. Εξάλλου, τις ασχήμιες που υπάρχουν σε μία πόλη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τις δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι, άρα είμαστε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, υπεύθυνες για αυτές". 


Σίγουρα, πάντως, η Πάτρα, όπως επισημαίνει ο Σάββας Τζάκης, έχει αδυναμίες και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε διάφορα πεδία, αλλά και σε πολλές περιοχές της. "Είναι στο χέρι όλων να βοηθήσουμε στο να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν αυτές οι αδυναμίες. Όμως για μένα είναι ζήτημα και φιλοσοφίας.

Είναι καλύτερα να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο. Όταν βλέπεις όμορφη την πόλη σου και την αντιμετωπίζεις με ένα τέτοιο τρόπο, τότε κάνεις οτιδήποτε για να γίνει ακόμα πιο όμορφη".