Αλήθεια τι αέρα αναπνέουμε στην Πάτρα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσιάζει το δίκτυο Αιθέρας του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, στην πόλη έχουμε σοβαρό πρόβλημα και σε αυτό το ζήτημα.

Στην πλειοψηφία των περιοχών της Πάτρας, όπως μας δείχνουν οι χάρτες του δικτύου, τις περισσότερες ώρες και ημέρες, η ατμόσφαιρα είναι από κακή έως πολύ κακή, ενώ η καλύτερη κατάσταση ποιότητας αέρα μόλις που φτάνει ένα μέτριο επίπεδο. 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το δίκτυο Αιθέρας είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα σε πραγματικό χρόνο.

Με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η καλή ποιότητα κατάστασης αέρα ξεκινά με τιμές δείκτη από 0-10, η ικανοποιητική από 10-20, η μέτρια από 20 -25, η κακή από 25 έως 50 και η πολύ κακή από το +50  και πάνω.

Στους χάρτες που παρουσιάζει το δίκτυο Αιθέρας οι χρωματικοί δείκτες της ποιότητας της ατμόσφαιρας έχουν ως εξής: Η καλή είναι χρώματος μπλε, η ικανοποιητική είναι χρώματος πρασίνου, η μέτρια κίτρινη, η κακή κεραμιδί και η πολύ κακή στο έντονο κόκκινο. 

Ας δούμε τις μετρήσεις που έγιναν από τους σταθμούς του δικτύου Αιθέρας το πρωί της Δευτέρας σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, έτσι όπως τις παρουσιάζουν, οι χάρτες του. 


Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές οι τιμές της ποιότητας της ατμόσφαιρας, έχουν φτάσει το "κόκκινο" για ορισμένες περιοχές του κέντρου της Πάτρας, ενώ στις περισσότερες κυμαίνονται μεταξύ πολύς κακής και κακής ποιότητας ατμόσφαιρας.

Από πλευράς ποιότητας ατμόσφαιρας οι καλύτερες περιοχές είναι το Πλατάνι και το Πανεπιστήμιο, ενώ οι χειρότερες η Αγία Σοφία, τα Δεμένικα, το Κουκούλι και άλλες. Συμπερασματικά, κρίνοντας από τους χάρτες του δικτύου ο αέρας που αναπνέουμε στην Πάτρα είναι κακός, κάτι που ασφαλώς επηρεάζει την υγεία μας, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.