Ένα έντονα αλληγορικό νόημα έχει η φετινή φάτνη του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Δεν αναπαριστά τη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά καταδεικνύει τον ερχομό τού χριστουγεννιάτικου μηνύματος στη σύγχρονη πόλη των Πατρών. Είναι το ίδιο μήνυμα που πρώτος έφερε ο Απόστολος Ανδρέας στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια πριν, και το οποίο θυμόμαστε εντονότερα κάθε χρόνο, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.


Η Αγία Οικογένεια - ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο νεογέννητος Ιησούς - είναι οι φορείς του μηνύματος της Γέννησης και καταπλέουν στο λιμάνι της πόλης μας μέσα σ’ ένα καραβάκι. Το καραβάκι συνδέεται παραδοσιακά τόσο με τη χώρα μας, όσο και με την πόλη των Πατρών. Οι Πατρινοί καταφθάνουν να τους υποδεχθούν, να αφήσουν δηλαδή το χριστουγεννιάτικο μήνυμα να πλημμυρίσει την καρδιά τους.

Η φετινή φάτνη, λοιπόν, αναδεικνύει την αναστροφή του σύγχρονου ανθρώπου ενάντια σ’αυτή την τάση. Ίσως μέσα στις φιγούρες του σκηνικού ν’ αναγνωρίσετε τον εαυτό σας. Ίσως ήρθε η ώρα ν’ αφήσουμε επιτέλους τον Ιησού να μπει στην καρδιά μας, να κάνουμε αυτό το βήμα που από καιρό θέλαμε, αλλά πάντοτε το αναβάλλαμε.



NEA ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΑΤΝΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΩΝ 2018 - 2019

Βίντεο από Giovanni Giusto.