Μαίνεται η κόντρα μεταξύ του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και του Δήμου Πατρέων με θέμα την μελέτη για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, ενός έργου 22 εκατομμυρίων ευρών θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΠΣΑ 2014-2020. 

Ο Δήμος έστειλε τον φάκελο για το έργο χωρίς την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων που ήταν αρνητική και πλέον απομένει στον διαχειριστή του έργου που δεν είναι άλλος από την Περιφέρεια για να κρίνει αν ο φάκελος είναι πλήρης ή όχι.

Αν ο φάκελος κριθεί ότι δεν είναι πλήρης τότε το έργο ανάπλασης για την Πάτρα χάνεται και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ποτέ στο μέλλον η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει μία ανάλογη ευκαιρία. 

Το έργο περιλαμβάνει όλα όσα είναι να γίνουν στην Πάτρα τα οποία θα αλλάξουν τον "χάρτη" του ιστορικού της κέντρου και θα δώσουν ένα άλλο ύφος στην άνω πόλη. Ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, παρεμβάσεις, έως και την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος που πλέον κινδυνεύει να χαθεί.

Σύμφωνα με τον Δήμο και τα όσα έχει πει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, το όλο θέμα έχει προκύψει λόγω πολιτικών παιχνιδιών που έχοντας στήσει "παγίδα" θέλουν να πλήξουν το κύρος της δημοτικής αρχής, με αυτόν τον τρόπο. Καταδεικνύουν μάλιστα συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν ρόλο στο όλο θέμα, αλλά και πολιτικό συμφέρον (άμεσο ή έμμεσο) για να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. 

Από την άλλη το Συμβούλιο υποστηρίζει ότι η απόφαση της γνωμοδότησης του σχετικά με την μελέτη είναι επιστημονικά αντικειμενική και έχει να κάνει με τις αδυναμίες που υπάρχουν και τις ατεκμηρίωτες απόψεις, σχετικά με τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί, θα προκαλέσουν προβλήματα στην λειτουργικότητα της πόλης, αλλά και στο κυκλοφοριακό.

Αξίζει να αναφέρουμε, πάντως, ότι τα αντίστοιχα συμβούλια φορέων που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν ανάψει το "πράσινο" φως για την μελέτη του Δήμου.

Μένει να δούμε αν τελικά το έργο προχωρήσει ή χαθεί η Πάτρα αυτή η ευκαιρία, με δεδομένο ότι τα νέα ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνουν στα προγράμματα τους αναπλάσεις πόλεων.