Υποτονικό χαρακτηρίζουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Πάτρας τον εορταστικό στολισμό της πόλης, εκφράζοντας έτσι τα παράπονα τους. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, θα περίμενε κάποιος, στην τρίτη πόλη της Ελλάδος να υπάρχει το κάτι παραπάνω στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, ένα ερέθισμα που, αν όχι δεν θα αύξανε την επισκεψιμότητα την περίοδο των εορτών, τουλάχιστον θα έδινε στο  καταναλωτή το ανάλογο mood,  με απώτερο στόχο να τονώσει την αγορά και τα μαγαζιά που περιμένουν πολλά από τις ημέρες που έρχονται. 

Αυτό όμως το κάτι παραπάνω δεν ήρθε φέτος από τον δήμο. Τόσο στον διάκοσμο, όσο και στα υπόλοιπα. Αν εξαιρέσει κάποιος την πλατεία Γεωργίου με το Χριστουγεννιάτικο χωριό, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που να βάζει τους Πατρινούς σε ατμόσφαιρα γιορτών. Πέρυσι μπορεί να υπήρχαν η Φάτνη και τα σπιτάκια που κέντριζαν την προσοχή. 

Φέτος απουσιάζει το καινούργιο στοιχείο. "Συγκρίνοντας το σκηνικό που υπάρχει σε άλλες πόλεις, μικρότερες από την Πάτρα, η αλήθεια είναι ότι απογοητεύεσαι" τονίζει ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων  του Εμπορικού Συλλόγου Μάκης Μακρής. "Μένουμε πίσω ως πόλη την εορταστική περίοδο και αυτό φαίνεται από την επισκεψιμότητα που έχουμε τα Χριστούγεννα". 

Αν υπήρχε το κάτι παραπάνω στην Πάτρα, αυτό σίγουρα θα βοηθούσε την εμπορική κίνηση και τα καταστήματα, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. "Είναι γεγονός ότι ο διάκοσμος δεν βοηθάει στο να τονωθεί η εμπορική κίνηση της Πάτρας" τονίζει ο Μάκης Μακρής.  "Περιμέναμε περισσότερα πράγματα, τόσο ως προς τον φωτισμό, όσο και ως προς τα υπόλοιπα, ενώ κατά την άποψη μου άργησε να τοποθετηθεί το Χριστουγεννιάτικο χωριό". 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου για τον εορταστικό στολισμό. Ναι μεν φέτος υπάρχει μουσική στο κέντρο -σε αντίθεση με πέρυσι - όμως αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να αλλάξει την γενική εικόνα. 

Υπάρχουν δρόμοι που τα φώτα δίνουν ένα ύφος, όμως ακόμα και εκεί, δεν δίνεται μία έμφαση ή ένα στοιχείο που να τονίζει ένα συγκεκριμένο στυλ στον όλο διάκοσμο. Και υπάρχουν φυσικά σημεία που το φως είναι λιγοστό, σημεία που μοιάζουν άδεια, σαν να απέχουν από τη γιορτή, ενώ άλλα έξω από το κέντρο που παραμένουν μέσα στο σκοτάδι.