Η ανακοίνωση της για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας από το Διδυμότειχο Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, η «Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας» αναφέρει πως πρόκειται για μία εκδικητική πράξη έμφυλης βίας που συγκλόνισε όλους όσο και εξόργισε.

Το κείμενο της «Γυναικείας Συλλογικότητας Πάτρας» έχει ως εξής: "Ο φρικτός και εξαιρετικά απάνθρωπος χαμός της ΕΛΕΝΗΣ μας συγκλόνισε και μας εξόργισε. Ήταν μια εκδικητική πράξη έμφυλης βίας.

Στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης, η Ελένη παραβίασε τον "πατροπαράδοτο" κανόνα της θηλυκής υποτέλειας στην ανδρική εξουσία και τιμωρήθηκε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γυναικοκτονία, αποτέλεσμα βασανισμού και ακραίας εκδήλωσης σεξιστικής βίας!!!

Η έμφυλη βία παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση. Ο σεξισμός, ως αντίληψη, είναι αντίθετος στην ομαλή συνύπαρξη των δυο φύλων. Το "Όχι" της Ελένης δεν πρέπει να ξεχαστεί. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ως δικαίωμα κάθε γυναίκας. Πρέπει να αλλάξει η κυρίαρχη ιδεολογία των διακρίσεων, της ανισότητας των φύλων, της καταπίεσης και του φόβου.

Στηρίζουμε τα δικαιώματα των κοριτσιών, μαθητριών, φοιτητριών, μητέρων, συντρόφων και κάθε γυναίκας. Οφείλουμε να βοηθήσουμε όλες και όλοι ώστε να σπάσει επιτέλους η σιωπή των θυμάτων. Απαιτούμε την ένταξη των ‘Σπουδών φύλου’ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας.

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή και λειτουργία της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας). Απαιτούμε την έμπρακτη λειτουργία όλων των θεσμών".