Σαν σήμερα το 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα των Γερμανών προχώρησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 οι ναζιστές εκτέλεσαν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων και των γύρω χωριών, προσπαθώντας παράλληλα να κάψουν μέσα σε ένα σχολείο τα γυναικόπαιδα. Η ιστορία έχει γράψει την ημέρα αυτή με τα μελανότερά της χρώματα. 

Τα γυναικόπαιδα κατάφεραν με την βοήθεια ενός Αυστριακού στρατιώτη να το σκάσουν και κατέβηκαν μέσα στο κρύο τον Χελμό, πηγαίνοντας ο καθένας εκεί όπου είχε δικούς του ανθρώπους για να τον φιλοξενήσουν. Άλλος πήγε στο Αίγιο, άλλο στην Ακράτα, τρέχοντας με τα πόδια για να γλιτώσουν από το κακό. 

Το δράμα συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες όταν οι συγγενείς των εκτελεσμένων πήγαιναν για να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους για τους θάψουν. Από την πρώτες ημέρες του δράματος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Παράρτημα της Πάτρας, έστειλε εθελόντριες νοσοκόμες μέλη του για να βοηθήσουν τους Καλαβρυτινούς. 

Οι εθελόντριες νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν οι πρώτοι (εκτός των Καλαβρυτινών) που είδαν τι έγινε από κοντά και ενημέρωσαν όλους τους υπολοίπους για τη μεγάλη σφαγή. Οι νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έφτασαν δύο μέρες μετά από το Ολοκαύτωμα, στις 15 Δεκεμβρίου, ανεβαίνοντας το βουνό μέσα από τα χιόνια. 

Μαζί με τον τότε διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Πατρών, Παναγιώτη Χονδροδήμο, οι εθελόντριες του ΕΕΣ έφτασαν στα Καλάβρυτα με φάρμακα, ιματισμό, τρόφιμα, δίνοντας ουσιαστική υλική και ηθική συμπαράσταση στις απορφανισμένες οικογένειες της μαρτυρικής πόλης.  

Ανάμεσα σε αυτές η Ελένη Σπαρτινού, η Νταίζη Χονδροδήμου - Δεκαβάλλα, η Εύη Κρεμμύδη - Πετραλιά και άλλες ηρωίδες  που ανέβηκαν στο τόπο της εκτελέσεως και βοήθησαν στον εντοπισμό των νεκρών που ήταν ξένοι και δεν είχαν συγγενείς στα Καλάβρυτα, ανοίγοντας ομαδικούς τάφους. 

75 χρόνια μετά οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχοντας των ηρωικών νοσηλευτριών, παραμένουν δίπλα στην ελληνική κοινωνία. 

(Οι πληροφορίες και η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του ΕΕΣ Παρτήματος Πάτρας στο facebook).