Καρναβάλι όλο τον χρόνο, καρναβάλι ολοχρονίς. 

Η πρόταση του πληρώματος 94 που ακούστηκε στην ημερίδα του ΣΚΕΑΝΑ με τίτλο "Τι Καρναβάλι θέλουμε" είναι συγκεκριμένη και ειπώθηκε δια στόματος του Πέτρου Ψωμά, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Αγορά Αργύρη. 

Η πρόταση αυτή έχει κατεύθυνση και συλλογιστική που έχει να κάνει με την ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού το οποίο, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, έχει πέσει σε κύρος και βεληνεκές, ενώ έχει πάψει να είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδος, όπως μας αρέσει να το λέμε. "Στο εξωτερικό πιστέψτε με, δεν μας ξέρουν" είπε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση ο Πέτρος Ψωμάς της πρότασης του καρναβαλικού του πληρώματος. 

Η πρόταση αυτή αφορά την διενέργεια του Πατρινού Καρναβαλιού την περίοδο του καλοκαιριού και περιλαμβάνει όχι μόνο την συμμετοχή Πατρινών Καρναβαλιστών, αλλά και εκπροσώπων από όλα τα καρναβάλια της Ελλάδας τα οποία "σε πολλές των περιπτώσεων μας έχουν ξεπεράσει σε ιδέες", αλλά και συμμετοχές από ξένα καρναβάλια. 

Η παρουσίαση περιλάμβανε και ορισμένες πόλεις που έχουν καρναβάλια την περίοδο του καλοκαιριού ή σε άλλα διαστήματα του έτους, πέρα από τα προκαθορισμένα, ενώ η πρόταση έχει σαν στόχο να βγάλει το Πατρινό Καρναβάλι της από την εξωστρέφεια και να δώσει στην πόλη μία τουριστική δυναμική που αυτή τη στιγμή δεν έχει ή δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Τι Καρναβάλι θέλουμε; - Ημερίδα από τον ΣΚΕΑΝΑ

Ζητούμενο η ταυτότητα του καρναβαλιού

Ακούστηκαν και άλλα πολλά ενδιαφέρονται στην ημερίδα του ΣΚΕΑΝΑ.

Ο Αρίστος Σταθόπουλος, εκπρόσωπος του καρναβαλικού πληρώματος 222, αναφέρθηκε στην ανάγκη για να βρει το Πατρινό Καρναβάλι την ταυτότητα του την οποία έχει χάσει ("τι είναι θεσμός ή λαϊκή γιορτή;" τόνισε χαρακτηριστικά), στο ότι χρειάζεται να υπάρξει μία νέα φουρνιά καλλιτεχνών που να έχουν την ανάλογη τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν τα ανάλογα έργα (τι έγινε το τμήμα που είχε φτιαχτεί κάποτε στα ΙΕΚ με ειδικότητα τους Καρναβαλικούς τεχνίτες;), αλλά και στο ότι ο Καρναβαλικός Οργανισμός θα πρέπει να αποδεσμευτεί από την δημοτική αρχή και να υπάρξει το ανάλογο management. 

Στην ημερίδα μίλησε και υποψήφιος δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, που έριξε τα πυρά του κατά της δημοτικής αρχής, αναφερόμενος στο site του δήμου που είναι κομματικό και του Πατρινού Καρναβαλιού που είναι ανενεργό, ενώ υπογράμμισε την δική του ιδέα για την "Γλυκιά Πάτρα" που ήδη έχει δημοσιεύσει στα ΜΜΕ και την οποία "μοίρασε" μια συνεργάτης του στους παρευρισκομένους. 


Έντονη η παρουσία των καρναβαλιστών

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ημερίδα ήταν έντονη η παρουσία των καρναβαλιστών, ενώ αντίθετα η παρουσία των επαγγελματιών εστίασης δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Το παρών έδωσε από πλευράς δήμου ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Νίκος Χρυσοβιτσάνος που στην εισήγηση του αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην λαϊκή γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, σημειώνοντας στη συνέχεια σε ένα χαρτάκι τα όσα είπαν οι υπόλοιποι. Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ήταν και αυτός παρών στην ημερίδα, απευθύνοντας χαιρετισμό όμως στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα. 

Εκεί ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών (και μάλλον υποψήφιος δήμαρχος), Γιώργος Ρώρος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας, που παρακολούθησε την εκδήλωση δίπλα από τον αντιπεριφερειάρχη, Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Η εκδήλωση, αν και πολλοί είπαν ότι έγινε κάπως καθυστερημένα αφού το Πατρινό Καρναβάλι του 2019 έρχεται και είναι αρκετά κοντά, ήταν αρκετά χρήσιμη και αναγκαία. Άλλωστε η ερώτηση από μόνη της (Τι Καρναβάλι θέλουμε;) έχει μία μακροπρόθεσμη προοπτική. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος και καρναβαλιστής, Κωνσταντίνος Μάγνης.