Ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, μετά την εξέλιξη στο θέμα της παροχής δωρεάν σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πάτρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Επιτέλους, οι ενέργειές μας είχαν θετικό αποτέλεσμα. Η δυνατότητα της δωρεάν παροχής σίτισης, ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους, είναι ένα σημαντικό βοήθημα, σε μια περίοδο  που η μέση ελληνική οικογένεια βιώνει δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Καταφέραμε, να συνδράμουμε σε ένα δίκαιο αίτημα, που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί στο σωστό χρόνο, και όχι ετεροχρονισμένα». 

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας ενός Υπουργείου που μας έχει συνηθίσει που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ικανοποιήσει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των αναπληρωτών.

Έστω και ετεροχρονισμένα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ικανοποιήσει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Ανδρέα Κατσανιώτη
ΥΠ.ΕΘ.Α. /Γραφείο Υ.ΕΘ.Α
ΥΠ.ΕΘ.Α. /Γραφείο ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α.
ΥΠ.ΕΘ.Α. /Γραφείο ΥΦ.ΕΘ.Α.

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 3346/13-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων.
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ανδρέας Κατσανιώτης με θέμα «Σίτιση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Στρατιωτικές Λέσχες» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα: Οι ενδιαφερόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διαμένουν στην πόλη της Πάτρας, δύνανται να σιτίζονται στο χώρο της ομώνυμης Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ), κατόπιν έγκρισης και έκδοσης ειδικής άδειας από τον Ανώτατο Διοικητή Φρουράς, δεδομένου ότι η εν λόγω Λέσχη βρίσκεται εντός στρατοπέδου.
Επιπλέον υφίσταται η δυνατότητα ετοιμασίας του συσσιτίου σε συσκευασία και παραλαβής από τη ΛΑΦ.
Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Βουλευτής Αχαϊας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, μετά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του (2577/17-10-2018, 3346/13-11-2018) αναφορικά με τη δυνατότητα σίτισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πόλη της Πάτρας στη Στρατιωτική Λέσχη (ΛΑΦ) Πατρών, στην οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν τη δυνατότητα , και έπειτα από τις σχετικές απαντήσεις που έλαβε από το ΥΠΕΘΑ, δήλωσε:

«Από την έναρξη του σχολικού έτους, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στερούνταν του δικαιώματος της δωρεάν παροχής σίτισης και αναγκάζονται να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τη σίτισή τους, κάτι που φυσικά θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι προσπάθειές μας είχαν θετικό αποτέλεσμα. Είναι ένα σημαντικό βοήθημα, ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους, σε μια περίοδο που η μέση ελληνική οικογένεια βιώνει δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Μετά από παρεμβάσεις του βουλευτή Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέα Κατσανιώτη σε ερωτήσεις του (2577/17-10-2018, 3346/13-11-2018) με θέμα:
«Σίτιση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Στρατιωτικές Λέσχες», η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτή, είχαν ως αποτέλεσμα την θετική εξέλιξη του θέματος.

Ο κ. Κατσανιώτης αρχικά ρωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να αναζητήσουν μία εναλλακτική λύση παροχής σίτισης, κυρίως για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην πόλη της Πάτρας, όπου η Λέσχη Αξιωματικών βρίσκεται εντός του στρατοπέδου, χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν.
Η αρχική απάντηση (Φ.900α/1822/16251) από το ΥΠΕΘΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«προκειμένου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είτε με τη μεταφορά και τη διανομή των γευμάτων, εκτός του στρατοπέδου, σε προκαθορισμένο χώρο που θα μας υποδειχθεί από την τοπική Διεύθυνση Α/Βάθμιας ή Β/θμιας εκπαίδευσης είτε με τη χορήγηση ειδικής άδειας εισόδου στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στο χώρο της ΛΑΦ Πατρών» .
Ο βουλευτής επανήλθε με 2η παρέμβασή του ρωτώντας γιατί δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την έναρξη του σχολικού έτους και τί προτίθενται να πράξουν άμεσα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Αχαΐας για να λάβει την ακόλουθη απάντηση.