Η Πάτρα είναι γεμάτη από εκατοντάδες νεοκλασικά κτίρια που άρχισαν να κτίζονται στην πόλη τη δεκαετία του 1830, την εποχή του Όθωνα και για όλο το 19ο αιώνα. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην Άνω Πόλη και στην περιοχή γύρω από το Φρούριο, αλλά και πολλά στο κέντρο της πόλης.

Βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής τους είναι οι μαρμάρινες σκάλες, τα μπαλκόνια με τα περίτεχνα κάγκελα, οι εντυπωσιακές πόρτες, τα ακροκέραμα, καθώς και οι πανέμορφες οροφογραφίες και τοιχογραφίες.


Κτίρια νεοκλασικά, εκλεκτικά, που παραμένουν όρθια παρά το χρόνο και τη συχνή εγκατάλειψη στέκουν αγέρωχα για να θυμίζουν στους νεότερους την αίγλη και το άρωμα αρχοντιάς που είχε κάποτε η πόλη!

Η Πάτρα τα παλιά χρόνια είχε μια παραδοσιακή αρχοντιά! Βέβαια υπάρχουν και κάποια κτίρια που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν ανακαινίσει.


Μια βόλτα δίπλα σε αυτά τα ακατοίκητα ή ακόμα και ερειπωμένα αρχοντικά δείχνει ότι η κάθε πέτρα που θα συναντήσεις, η γκρεμισμένη λιθιά που την κυρίευσε ο κισσός, το λουλουδιασμένο πορτόνι, το σπασμένο ξύλινο παντζούρι από το παράθυρο που λες και μια κλωστή το κρατάει για να μην πέσει και τόσα άλλα θα σε γεμίσουν με όμορφες εικόνες του τόπου που αγαπάμε!