Με τη συμμετοχή δεκάδων φίλων των εικαστικών, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Γιάννη Κολέφα με τίτλο «Γιάννης Κολέφας -  ο Καλλιτέχνης, ο  Συντηρητής, ο Δάσκαλος», στην οποία εμπεριέχεται και ένα μικρό αφιέρωμα με έργα του γιού του Νίκου Κολέφα.

Στην έκθεση η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, φιλοξενούνται 53 έργα του Γιάννη Κολέφα ( ψηφιδωτά, σχέδια, ζωγραφικά) και 10 έργα του Νίκου Κολέφα.

Για το έργο και την προσφορά τόσο του Γιάννη όσο και του Νίκου Κολέφα, αναφέρθηκαν η ψηφιδογράφος Κάτια Κολέφα, η συντηρήτρια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών Όλγα Κολέφα, η ιστορικός τέχνης- επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Μιχαηλίδου, ο εικαστικός Μιχάλης Μαδένης και ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, ο πρόεδρος Τάκης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στην σημασία και την αξία αυτής της έκθεσης – η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών φέρνει για πρώτη φορά την τέχνη του ψηφιδωτού κοντά στο κοινό της περιοχής – και ευχαρίστησε  την οικογένεια Κολέφα για την προσφορά των έργων, καθώς και όλους όσους συνετέλεσαν για την πραγματοποίησή της.


Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης παρέστησαν, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Σπαρτινός, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Χρήστος Κορδάς και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος ενέργειας και προγραμματισμού Βασίλης Θωμόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις μαθητών από τον επιμελητή της αγιογράφο-θεολόγο, Πέτρο Λαμπρινάκο και ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό από την ψηφιδογράφο Κάτια Κολέφα, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα.

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 π.μ -3.00 μ.μ, Τρίτη και Παρασκευή : 6.00 μ.μ-9.00 μ.μ, Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά