Στο Βέλγιο εξαπλώνεται το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές όλων των ηλικιών έκαναν πορεία προς το ευρωπαϊκό τετράγωνο των Βρυξελλών.

Κάποια στιγμή ένταση σημειώθηκε έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» των Βρυξελλών διαδήλωσαν με το σύνθημα Liberté d'expression (μτφ. Ελευθερία έκφρασης). Οι διαδηλωτές στέκονται μπροστά στην αστυνομία, ενώ κάποιες στιγμές η ένταση αυξάνει.

Πριν την έναρξη της διαδήλωσης, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 70 ατόμων, που σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της περιοχής έγιναν μετά από προληπτικούς ελέγχους.

Σε δύο μέτωπα η συγκέντρωση

Μερικές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο τέλος του πρωινού σε δύο σημεία της βελγικής πρωτεύουσας, στο Αρ Λουά και στο Πορτ ντε Ναμούρ, χωρίς να σημειωθεί κάποιο βίαιο περιστατικό.

Απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο προς τη Ρέκεμ

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, κίτρινα γιλέκα αποκλείουν τον αυτοκινητόδρομο E17 προς τη Ρέκεμ, μια πόλη της δυτικής Φλάνδρας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Οδόφραγμα τοποθετήθηκε νωρίς σήμερα στο πρωί και στον E40, στο επίπεδο των γαλλο-βελγικών συνόρων, στο ύψος της Αντινκέρκ (βόρεια), σύμφωνα πάντα με το Belga.