Όσοι έχουν πάει έστω και μία φορά στο... περιβόλι της Παναγιάς, στη μοναστηριακή πολιτεία του Αγίου Όρους, μιλούν για μία εμπειρία ζωής που μένει αξέχαστη στη μνήμη τους, αλλά και στις καρδιές τους. 

Ο Στέλιος Αναστασίου, καθηγητής πληροφορικής από την Λαμία που ζει στην Πάτρα, το επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία δέκα έτη. Η πρώτη του επίσκεψη ήταν το 2008 μετά από παρότρυνση κάποιου γνωστού του που είχε πάει.

"Όπως και πολύς κόσμος το είχα δει σαν μια απλή εκδρομή και είχα μια απλή περιέργεια να δω περί τίνος πρόκειται. Η πρώτη μου αυτή επίσκεψη έμελλε να είναι καταλυτική καθώς χωρίς να το καταλάβω στην αρχή υπήρξε ένα δέσιμο μια εξάρτηση με την πνευματικότητα του τόπου και έτσι κάθε χρόνο είχα και έχω ακόμη τη λαχτάρα να το επισκεφτώ ξανά" τονίζει και προσθέτει:

"Θυμάμαι τώρα τα λόγια ενός μοναχού στη σκήτη της Αγίας Άννας που μας είχε πει: "Όποιος επισκέπτεται το Άγιον Όρος είναι σαν να τον δένει η Παναγία μας με ένα αόρατο σκοινί που τον τραβάει κάθε φορά να γυρίσει εδώ". Αυτό που τον οδήγησε εκεί ήταν η αίσθηση του πρωτόγονου που υπάρχει στο Άγιο Όρος, συνάμα με αυτή της απομόνωσης. 

"Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα μέρη στη γη όπου έχουν μείνει απείραχτα από την καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου" μας λέει.

"Όταν είσαι στο Άγιο Όρος είναι σαν να βρίσκεσαι σε κάποια άλλη εποχή, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, αλλά και η έλλειψη των τεχνολογικών μέσων που θεωρούμε δεδομένα πλέον, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα ή οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι είναι ένα κίνητρο από μόνο του για μια επίσκεψη εκεί.

Ακόμα τα εντυπωσιακά μοναστήρια που μοιάζουν με κάστρα, σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην εποχή του Βυζαντίου. Κάθε ένα από αυτά είναι ένα ζωντανό μουσείο, αλλά με τα εκθέματα να είναι σε πλήρη χρήση.

Είναι μοναδικό το γεγονός στη Μεγίστη Λαύρα να κάθεσαι για φαγητό στα μαρμάρινα τραπέζια που έτρωγε ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης τον πρώτο αιώνα μ.Χ..

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, περισσότερο από όλα είναι η πνευματικότητα και η ηρεμία που αποπνέει ο χώρος. Είναι αυτό που λέμε ότι ησυχάζει η ψυχή σου και αρχίζεις να βλέπεις τα κοσμικά πράγματα με άλλο μάτι, ότι δεν είναι σημαντικές μόνο οι καθημερινές φροντίδες, αλλά υπάρχει και κάτι ποιο σημαντικό, η επικοινωνία και η θέση σου απέναντι στο Θεό". 


Άγιον Όρος 2017 2ο | Святой Афон 2 | Mount Athos 2nd

Εντυπώσεις και η αύξηση των επισκεπτών

Από τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος του έχουν κάνει εντύπωση πολλά πράγματα.

"Ένα από αυτά είναι η απλότητα και η ηρεμία των μοναχών. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι σαν όλους εμάς, παρόλο που ζουν με ελάχιστα υλικά πράγματα, ακολουθούν ένα σκληρό πρόγραμμα που νομίζω κανένας από εμάς δε θα μπορούσε εύκολα να ακολουθήσει, με σκληρές νηστείες, ελάχιστο ύπνο και όπως ίσως πολλοί δε γνωρίζουν σκληρή χειρωνακτική εργασία.

Παρόλα αυτά εκπέμπουν μια απίστευτη γαλήνη και ευτυχία, το βλέπεις αυτό στα μάτια τους, στον τρόπο που σου μιλούν, στις κινήσεις τους. Αυτή τη γαλήνη και ευτυχία τη μεταδίδουν έστω και για λίγο και σε εσένα".

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στο Άγιο Όρος μία μεγάλη αύξηση των επισκεπτών. "Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλες δυσκολίες, οικονομικές, προσωπικές κ.τ.λ και αναζητά μια διέξοδο ή έστω ανακούφιση στα προβλήματά του, και αυτή την προσφέρουν οι γέροντες του Αγίου Όρους.

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από εμάς τους Ορθοδόξους είναι και πολλοί ετερόδοξοι ή ακόμη και άθεοι που επισκέπτονται το Άγιο Όρος και στο τέλος αλλάζουν, παθαίνουν όπως λέμε την καλή αλλοίωση και πολλοί, βαπτίζονται Ορθόδοξοι". 


Αξίζει να επισκεφτεί κανείς όλες τις μονές

Στο Άγιο Όρος υπάρχουν 21 μοναστήρια, δεκάδες σκήτες και ακόμα περισσότερα κελιά. Ο ίδιος θεωρεί ότι κάθε μία έχει το δικό της ιδιαίτερο ύφος και σίγουρα αξίζει να τις επισκεφτεί κανείς όλες.

"Προσωπικά οι μονές που ας πούμε «προτιμώ» είναι η μονή Διονυσίου, όπου είναι και ο εξομολόγος μου στο Όρος ο πολύ γνωστός γέροντας Ανδρέας που είναι και αρχοντάρης. Στο μοναστήρι αυτό βρίσκεται η εικόνα των χαιρετισμών της Θεοτόκου καθώς και το χέρι του Βαπτιστού Ιωάννη.

Επίσης έξω από την τράπεζα (εστιατόριο) είναι κάποιες αρχαίες τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από την αποκάλυψη και υπάρχουν εικόνες από το μανιτάρι καπνού που βγαίνει από την ατομική βόμβα. Μια ακόμη πολύ όμορφη μονή είναι η Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπήκοου.

Ο φωτισμένος Ηγούμενος γέροντας Γρηγόριος ήταν μια από τις άγιες μορφές του Όρους και εκοιμήθει πριν μερικούς μήνες. Τέλος να αναφέρω και τη Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου που εντυπωσιάζει με το μέγεθός της και με τους υπέροχους ψαλτάδες Βατοπαιδινούς πατέρες της αδελφότητας". 


Προετοιμασία πνευματική για έναν Ιερό τόπο

Όσο για το τι θα έλεγε σε κάποιον που θα ήθελε να πάει στο Άγιο Όρος και να το επισκεφτεί; "Να προετοιμαστεί καλά, ετοιμάζοντας το προσκύνημα του αρκετούς μήνες πριν, καθώς υπάρχει πλέον πολύς κόσμος που θέλει να μπει στο Άγιο Όρος και ο αριθμός των προσκυνητών που εισέρχεται κάθε ημέρα είναι περιορισμένος.

Να ενημερωθεί σωστά για το τι χρειάζεται από πριν, έκδοση διαμονητηρίου, επικοινωνία με τις μονές, δρομολόγια κ.τ.λ., αλλά και στη διάρκεια του προσκυνήματος, πρόγραμμα μοναστηριών μετακίνηση, μονοπάτια, τι να έχει μαζί του" τονίζει και προσθέτει: "Χρειάζεται επίσης να προετοιμαστεί και πνευματικά γιατί πηγαίνει σε ένα Ιερό τόπο που πέρασαν πολλοί Άγιοι, γνωστοί (Παΐσιος-Πορφύριος) και αφανείς και πάνω από όλα είναι το περιβόλι της Παναγίας μας". 


(Το βίντεο είναι από το κανάλι που έχει ο Στέλιος Αναστασίου στο youtube, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το Άγιος Όρος και τις επισκέψεις του εκεί μπορεί να βρει κάποιος στο athosinfo).