Μια μεγάλη νίκη για το μαθητικό κίνημα, αλλά και γενικότερα για τους αγώνες των σχολικών κοινοτήτων πρέπει να θεωρηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει σε διαβούλευση το επίμαχο άρθρο 40 που περιλαμβανόταν στο νέο νομοσχέδιο και που θα άλλαζε άρδην τον χαρακτήρα των μουσικών σχολείων.
Οι μαθητές των μουσικών σχολείων όλης της χώρας, ανάμεσα τους και οι μαθητές του μουσικού σχολείου της Πάτρας, έχοντας την στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονιών τους, βγήκαν στους δρόμους, όχι φωνάζοντας, ούτε προκαλώντας φασαρίες, αλλά παίζοντας μουσική και διοργανώνοντας συναυλίες.
Ο αγώνας των μαθητών του μουσικού σχολείου ήταν από τις ομορφότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και με την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω το άρθρο 40, δικαιώθηκε. "Ήταν μία νίκη όχι μόνο για τους μαθητές του μουσικού σχολείου, αλλά για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας, Σταμάτης Λέκκας.
Στις 12 Δεκεμβρίου η κρίσιμη σύσκεψη
Τι γίνεται από εδώ και στο εξής;
Πολλά θα κριθούν μέσα από τη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη στις 12 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ όλων των διευθυντών των Μουσικών Σχολείων της χώρας, μετά από πρόσκληση που έγινε από τα στελέχη του υπουργείου.
Στη σύσκεψη αυτή οι διευθυντές και των 48 Μουσικών Σχολείων που υπάρχουν στην Ελλάδα θα καθίσουν σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν την προοπτική για το μέλλον της εκπαιδευτικής αυτής δομής.
"Αυτό αναφέρει η πρόσκληση που μας στάλθηκε από το υπουργείο" τονίζει ο Σταμάτης Λέκκας. "Εμείς ως διευθυντές των μουσικών σχολείων περιμένουμε πολλά από τη σύσκεψη αυτή και ελπίζουμε ότι θα δοθεί και η ανάλογη σημασία από το υπουργείο και την κυβέρνηση.
Θα ήταν βέβαια πιο ελπιδοφόρο για το όλο θέμα να υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις από το υπουργείο για την προοπτική και το μέλλον του μουσικού σχολείου, καθώς ο πρόλογος της πρόσκλησης ακούγεται κάπως γενικόλογος. Ωστόσο, η πρόσκληση για μία τέτοια συζήτηση είναι από μόνη της θετική και ελπίζουμε να φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα".
Τι έλεγε το επίμαχο άρθρο και τι καταργούσε
Το επίμαχο άρθρο 40 που αποσύρθηκε σε διαβούλευση άλλαζε ουσιαστικά τον χαρακτήρα των μουσικών σχολείων.
"Από σχολεία εκπαιδευτικής κατάρτισης τα μετέτρεπε σε σχολεία ενθάρρυνσης, χωρίς φυσικά να εξηγεί τι είδους θα ήταν αυτή η ενθάρρυνση, αφήνοντας πολλά ανοικτά παράθυρα και δημιουργώντας σε τελική ανάλυση πρόβλημα στις σπουδές των παιδιών" τονίζει ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, καταργούσε τις καλλιτεχνικές επιτροπές, την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τα μουσικά όργανα και έβαζε χέρι στα αναλυτικά προγράμματα. Πάντως, σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και σε υλική υποδομή που αποτελούσε ένα ακόμα λόγο διαμαρτυρίας για τους μαθητές, το Μουσικό Σχολείο της Πάτρας δεν είχε τόσο μεγάλα και τρανταχτά προβλήματα.
"Το θέμα αυτό αφορά κυρίως τα καινούργια μουσικά σχολεία που δημιουργούνται με πολλά κενά και το κράτος δεν μπορεί να τα στηρίξει. Εμείς είμαστε ένα από τα παλιότερα μουσικά σχολεία της χώρας και καταφέρνουμε με σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ελλείψεις. Για παράδειγμα στους καθηγητές οι ελλείψεις που είχαμε και που θα καλυφτούν από τους αναπληρωτές, αφορούσαν το κλαρινέτο, τα ευρωπαϊκά κρουστά και την κλασική κιθάρα".
Λατρεύουν αυτό που σπουδάζουν και το έδειξαν
Οι κινητοποιήσεις λοιπόν της εκπαιδευτικής κοινότητας του μουσικού σχολείου της Πάτρας, σε συνδυασμό με των άλλων μουσικών σχολείων είχαν αποτέλεσμα και αυτό μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να είναι για το μαθητικό κίνημα, ανεξάρτητα από την κρίσιμη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη στις 12 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Παιδείας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μουσικό σχολείο της Πάτρας έχει ιδρυθεί το 1991, έχει δηλαδή 27 χρόνια ζωής, έχοντας από το 2007 διευθυντή τον Σταμάτη Λέκκα. Από τα θρανία του μουσικού σχολείου έχουν βγει αρκετοί σημαντικοί μουσικοί που κάνουν καριέρα, ενώ αυτή τη στιγμή το σχολείο μετράει 298 μαθητές που αγαπούν και λατρεύουν αυτό που κάνουν.
Το έδειξαν άλλωστε και στη διαμαρτυρία που έκαναν προ ημερών στο κέντρο της Πάτρας η οποία μετατράπηκε σε μία υπέροχη μουσική συναυλία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δεκάδες Πατρινοί.