Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις των δημοτών της Πάτρας για να ενταχτούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Αυτή τη στιγμή στην λίστα βρίσκονται γύρω στα 600 με 700 άτομα, όμως με δεδομένο ότι εκεί θα ενταχθούν οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ και ένα σημαντικό μέρος των δικαιούχων του ΚΕΑ, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 2.000 μέσα στις επόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η φτώχεια είναι εδώ για την κοινωνία της Πάτρας.

Η τροπολογία που ορίζει ότι ένας άπορος ή χαμηλού εισοδήματος πολίτης δεν θα μπορούσε να είναι οφειλόμενος σε δύο προγράμματα, ανάγκασε τον Κοινωνικό Οργανισμό να προχωρήσει σε επανεγγραφή των μελών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και να πάρει ορισμένα μέτρα που θα εξασφάλιζαν την αύξηση των δικαιούχων από την στιγμή που η μόνη σταθερή δομή που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες (πέρα από την εκκλησία) είναι αυτή του Δήμου. 

Ο Δήμος αποφάσισε την αύξηση του ορίου εισοδήματος, λίγο πιο πάνω από τα όσα ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, έτσι ώστε να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι στο πρόγραμμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τα απαραίτητα για τις οικογένειες τους. Άλλωστε, το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, είναι εδώ και αρκετούς μήνες ουσιαστικά ανενεργό. 

"Έχουμε να πάρουμε ειδοποίηση από την αρμόδια δομή για να μας στείλουν νέα τρόφιμα εδώ και 1,5 χρόνο" τονίζει ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης.

Με βάση το δεδομένο αυτό και το... απαγορευτικό που επέβαλε η νέα τροπολογία είναι σίγουρο σχεδόν ότι τα άτομα του ΤΕΒΑ που δεν έπαιρναν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα καταθέσουν αίτηση για να μπουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. 

Πόσο μάλλον από την στιγμή που πλησιάζουν οι γιορτές και τα υπόλοιπα προγράμματα είναι αμφίβολο αν θα τρέξουν ή αν θα στείλουν τρόφιμα για τους χιλιάδες νεόπτωχους της Πατρινής κοινωνίας. Άρα, μόνο από το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα περιμένουν τρόφιμα και ότι πάρουν από το Κοινωνικό Μέρισμα ή ορισμένα επιδόματα. 

"Ασπιρίνη" στον... άρρωστο!

"Όλα αυτά είναι ασπιρίνη στον άρρωστο" τονίζει ο Θόδωρος Τουλγαρίδης. "Ο άρρωστος είναι ο λαός που χρειάζεται δουλειά, με σταθερό μισθό για να μπορέσει να ζήσει αυτός και η οικογένεια του. Δεν λύνουν επί της ουσίας το πρόβλημα που ολοένα και διογκώνεται για περισσότερες οικογένειες, για περισσότερους πολίτες". 

Πέρα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ο Κοινωνικός Οργανισμός προσφέρει καθημερινά 250 μερίδες φαγητού, στέλνοντας τες delivery στο σπίτι ανθρώπων που έχουν προβλήματα μετακίνησης και δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους.

Τέλος, πέρα από το καθιερωμένο μοίρασμα τροφίμων εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, ο Δήμος λογαριάζει να κάνει και ένα γιορτινό τραπέζι για τους άπορους ανθρώπους που εκτός από την φτώχεια τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μοναξιά τους, προκειμένου να νιώσουν και αυτοί λίγη ζεστασιά τις μέρες που έρχονται.