Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών, καθώς ακόμη δεν έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την άρση της ποινής.

Η ρωσική ομοσπονδία στίβου έχει αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις από το 2015, εξαιτίας έκθεσης της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA), σύμφωνα με την οποία υπήρχαν αποδείξεις εκτεταμένου ντόπινγκ από Ρώσους αθλητές στίβου και μάλιστα με κρατική υποστήριξη.

Την Τρίτη, η IAAF αποφάσισε ότι οι αθλητές αυτής της χώρας θα παραμείνουν αποκλεισμένοι από τις διοργανώσεις επειδή η υπηρεσία αντιντόπινγκ της Ρωσίας δεν έχει συμμορφωθεί με δύο προϋποθέσεις: να δώσει πρόσβαση στα στοιχεία που υπάρχουν για αθλητές της χώρας σε εργαστήριο της Μόσχας, αλλά και να καλύψει οικονομικά το κόστος της έρευνας και της σχετικής δικαστικής διαμάχης.

«Εξαρτάται από τους Ρώσους αν θα δώσουν τα δείγματα ντόπινγκ. Ελπίζουμε να παραδώσουν τα στοιχεία έως το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Ρούνε Αντερσεν, επικεφαλής της task force της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στην υπόθεση της Ρωσίας.

Για να αρθεί ο αποκλεισμός της Ρωσίας, η χώρα θα πρέπει να αποδεχθεί τα ευρήματα της έκθεσης της WADA- δηλαδή ότι γινόταν χρήση απαγορευμένων ουσιών με κρατική υποστήριξη- αλλά και να δώσει πρόσβαση στα στοιχεία από την ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο της Μόσχας για το διάστημα από το 2011 έως το 2015.