Αν κάτι φάνηκε μέσα από την προσέλευση του κόσμου τις μέρες της εορτής του Πολιούχου, αλλά και το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, αυτό ήταν το δέσιμο του με την εκκλησία. 

Χιλιάδες πιστοί πέρασαν την παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα από τον Πολιούχο ναό της Πάτρας και το κύμα αυτό των πιστών συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, το Σάββατο και την Κυριακή.

Το συμπέρασμα από την παρουσία του κόσμου, τόσο των Πατρινών, όσο και των επισκεπτών, είναι φανερό και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, πατήρ, Νικόλας Σκιαδαρέσης, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει: "Ο κόσμος δεν είναι απλά και μόνο δεμένος με την εκκλησία.

Η παρουσία όλων αυτών των πιστών έδειξε για ακόμα μία φορά ότι ο κόσμος νιώθει την εκκλησία σαν μάνα του, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του και όχι μόνο ένα αποκούμπι που καταφεύγει εκεί όταν θέλει να πάρει παρηγοριά για τις δυσκολίες της ζωής, όπως αφελώς διαπιστώνουν ορισμένοι. 

Η εκκλησία είναι ένα κομμάτι όλων αυτών των οικογενειών και είναι το μοναδικό σταθερό οικοδόμημα της ελληνικής κοινωνίας που στηρίζει τον κόσμο με κάθε τρόπο, με όλη την δύναμη της ψυχής της. Της ψυχής της που δεν είναι άλλη από τους ιερείς και τους κληρικούς της".


Χιλιάδες πιστοί από την Πάτρα, την Ελλάδα και το εξωτερικό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιερέων του Αγίου Ανδρέα και της Ιεράς Μητρόπολης ο κόσμος που πέρασε όλες αυτές τις μέρες ήταν χιλιάδες, όμως δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς αριθμητικοί προσδιορισμοί για το πόσοι πιστοί προσήλθαν αφού αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατον.

Οι "ουρές" που σχηματίστηκαν στον Ιερό Ναό είχαν μία πιο ήπια μορφή αφού η εορτή συνέπεσε με το Σαββατοκύριακο και έτσι ο κόσμος μπορούσε να προσέλθει στην εκκλησία περισσότερες ημέρες, χωρίς να στριμωχθεί, όπως γινόταν όλες τις άλλες χρονιές.

Όμως οι πιστοί ήταν χιλιάδες και πέρα από τους Πατρινούς στην αχαϊκή πρωτεύουσα προσήλθαν εκατοντάδες προσκυνητές από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά και των Βαλκανίων, με δεκάδες πούλμαν τα οποία κατέφθασαν όλες αυτές τις ημέρες και στάθμευσαν μπροστά από το προαύλιο του ναού του Αγίου Ανδρέα.