Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έκανε παρέμβαση την Τρίτη στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην ενότητα «Κλεισθένης – Εφαρμογή – Η επόμενη ημέρα».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε: «Οι εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν υπάρχει, γιατί έχει μετατραπεί σε κρατική υπηρεσία, είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και δεν μπορούσε να είναι διαφορετική, γιατί και με τη σημερινή κυβέρνηση, αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία είναι το κεφάλαιο, δηλαδή η πραγματική εξουσία. Οι θεσμικές μεταβολές πριν με τον Καλλικράτη και σήμερα με τον Κλεισθένη έγιναν για τα συμφέροντα τους.

Ως Δημοτική Αρχή στηρίζαμε και στηρίζουμε την απλή αναλογική σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από θέση αρχής. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε  η κουβέντα για την απλή αναλογική για να κρύψει την ουσία της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη που είναι να μετατρέψει τις Περιφέρεις και τους Δήμους σε πεδία επιχειρηματικής λειτουργίας. Πέρα από τις αντιπαραθέσεις - υπαρκτές και ανύπαρκτες – ήταν σαφής η προσπάθεια να δημιουργηθούν  ευρύτατες συναινέσεις και στη Τοπική Διοίκηση, ώστε να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα. Άλλωστε υπάρχει προηγούμενο, καθώς οι πολιτικές της επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, της περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, της διεύρυνσης της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους, έχουν υλοποιηθεί με τέτοιες, ευρύτατες συναινέσεις. Η μια κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει. Μην ξεχνάμε στις 14 Αυγούστου του 2015 ποιοι συμφώνησαν με την επιβολή των μνημονίων.

Ακούμε για αποκέντρωση, εξουσία, αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση. Με ποιο προσωπικό, με ποια χρηματοδότηση; Ενώ στα λόγια λένε ότι τα μνημόνια τελείωσαν, η δημοσιονομική επιτήρηση συνεχίζει, τα μνημόνια είναι στη θέση τους. Το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι σε ποιόν θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, αν θα τα πάρει η κυβέρνηση ή ο Δήμος. Το θέμα είναι ότι πρόκειται για έναν αντιλαϊκό φόρο και δεν πρέπει να υπάρχει. Οι κυβερνώντες και αυτοί που θέλουν να τους αντικαταστήσουν δεν λένε κουβέντα και φυσικά δεν επιλύουν το θέμα των χιλιάδων διακοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ και για τη μάστιγα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που απειλεί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Δεν διευκολύνουν τους Δήμους να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια για τα χρέη προς τους Δήμους. Δεν έγινε η νομοθετική ρύθμιση που ζητήσαμε.

Η κατεύθυνση και αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης κινείται στη διαμόρφωση των όρων με τους οποίους το κεφάλαιο θα κυριαρχεί, θα αξιοποιεί τις δομές και λειτουργίες των Δήμων.

Στα πλαίσια αυτά, υποχρηματοδοτούν τους Δήμους, δεν επιτρέπουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, οδηγούν τους Δήμους σε αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών των δημοτών.

Τα χρήματα που αφαιρούνται από τους Δήμους, το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, δεν πάνε στη θάλασσα, πηγαίνουν στους ομίλους, που θα φέρουν δήθεν την ανάπτυξη για το λαό, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την ζωή, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η κερδοφορία των λίγων.

Η μείωση χρηματοδότησης κατά 60% των δήμων μας, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η μη ικανοποίηση ελαχίστων αιτημάτων, όπως αυτό των οκταμηνιτών κοινωφελούς εργασίας για μια μικρή παράταση της εργασίας τους, να κάνουν Χριστούγεννα, να μπουν στο ταμείο ανεργίας, να ολοκληρωθούν οι εργασίες τους στους Δήμους που έμειναν ημιτελείς, όπως και η συνέχιση των προγραμμάτων στον κοινωνικό Τομέα χωρίς μονιμοποίηση των εργαζομένων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση των δραστηριοτήτων των Δήμων στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Ο Δήμος Πατρέων, για να μπορεί να λειτουργήσει και να λύσει ριζικά τα χρόνια προβλήματα, έχει ανάγκη από 1000 εργαζόμενους, μόνιμους, με πλήρη δικαιώματα.

Αυτό απαιτεί την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό που δημιουργείται από τη φοροληστεία του λαού. Οι κυβερνήσεις, χθεσινή και σημερινή, δεν το αποδέχονται, όχι γιατί δεν είναι σωστό και δίκαιο, αλλά τα χρήματα αυτά θα λείψουν από τους λίγους, αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού. Γιατί δεν μπορούν  να βάλουν χέρι, να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες των Δήμων.

Ο Δήμος μας απέδειξε στην πράξη και όχι με λόγια, ότι αν έχεις εργαζόμενους και οργανώσεις τις υπηρεσίες, μπορείς να κάνεις θαύματα. Με αυτόν τον τρόπο πορευτήκαμε και ανακαινίσαμε πλήρως το 40% των σχολείων μας, γειτονιές, πλατείες, πάρκα. Όλα αυτά έγιναν με τους μόνιμους, και τους οκταμηνίτες και θέλουμε να συνεχίσουμε, με όλους τους εργαζόμενους μόνιμους.

Η ΚΕΔΕ, όλοι οι Δήμοι οφείλουμε να διεκδικήσουμε κάλυψη των αναγκών μας με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ψεύτικη η αντιπαράθεση για προσλήψεις 1:5 ή 1:1 γιατί και οι δύο συμφωνούν επί της ουσίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει σήμερα δεν θα ήταν λόγια εάν είχε κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  

Το θεσμικό πλαίσιο που έφτιαξαν, θέλουν να φορτωθεί ο δημότης με ανταπόδοση όπως λένε, κάθε υπηρεσία που του προσφέρεται. Τι και αν κάνει φορολογική δήλωση, πληρώνει ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικούς φόρους για βενζίνη, πετρέλαιο, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, διόδια και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Του ζητούν  να ξαναπληρώσει, το κυρίαρχο σύστημα είναι αχόρταγο, τα θέλει όλα δικά του και τις όποιες υπηρεσίες, υποδομές έχει ανάγκη τον βάζουν να ξαναπληρώσει.

Στην περιοχή μας φτιάχτηκε το φράγμα Πείρου – Παραπείρου για να υδροδοτήσει την Πάτρα, Δυτική Αχαΐα και Ερύμανθο και θέλουν την λειτουργία του να την φορτώσουν στον καταναλωτή, δηλαδή στους δημότες, αυτούς που τους έκαναν να παραμιλάνε. Θέλουν το νερό να γίνει εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στο Σύνταγμα που θέλουν να αναθεωρήσουν να μπει διάταξη που θα εξασφαλίζει αδάπανη για το λαό τη χρήση του νερού. Να σταματήσει να υπάρχει ΦΠΑ στα τιμολόγια του νερού. Το ρεύμα που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι να τιμολογείται όπως το βιομηχανικό και όχι το οικιακό που έχουμε τώρα.

Από το λαό, από μας εξαρτάται ποια θα είναι η πορεία των Δήμων μας. Οφείλουμε για το καλό του Ελληνικού λαού να ανατρέψουμε την πολιτική μεταρρυθμίσεων τύπου Κλεισθένη, που βοηθά τους λίγους και βλάπτει τους πολλούς. Υπάρχει λύση, κουμάντο να κάνει ο λαός και όχι η ολιγαρχία».