Στο έκτο τμήμα του Αρείου Πάγου συζητείται σήμερα η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

Ο Νικος Ρωμανος ωστόσο είχε κριθεί αθώος για το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς), καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «οι εν λόγω πράξεις δεν έγιναν με τρόπο, σε έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα και με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις, συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας.

Συνεπώς από άποψη δημόσιας τάξης δεν διασαλεύτηκε η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών, ούτε κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους ως προς το αν επιβάλλεται η έννομη τάξη στη χώρα».

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη και επιβολή χρηματικού προστίμου για τα μεμονωμένα αδικήματα της κατοχής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκλησης τριών εκρήξεων (μια εκ ων οποίων στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά) και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας. Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Αθηνών έκανε λόγο περί «ατομικής τρομοκρατίας».

Ο Νίκος Ρωμανός ζητά την αναίρεση της τελεσίδικης καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης, «λόγω ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας , λόγω εσφαλμένης ερμηνείας-εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διατάξεως καθώς και λόγω παραβίασης δεδικασμένου». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θεόδωρο Μαντά, ο Άρειος Πάγος «καλείται να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό νομικό ζήτημα που αναφύεται όταν ο κατηγορούμενος έχει αμετακλήτως αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα) ενώ παράλληλα καταδικάζεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα με την επιβαρυντική περίσταση ότι αυτά τελέστηκαν στα πλαίσια ατομικής τρομοκρατίας».

Η αθώωση για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί ταυτόχρονα να οδηγεί στην καταδίκη για ατομική τρομοκρατία κατά το άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα, υποστηρίζει ο κ. Μαντάς. «Μια τέτοια ερμηνεία προσανατολισμένη καθαρά σε μια κατασταλτική και τιμωρητικού χαρακτήρα αντίληψη, βρίθει νομικής και ουσιαστικής παραδοξότητας και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με το κράτος Δικαίου» καταλήγει.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί την 1η Φεβρουαρίου 2013 μαζί με άλλα τρία άτομα για απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο 20χρονος σήμερα νεαρός κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, και σπουδάζει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας.