Ιστορική ημέρα για τον Ε.Ε.Σ. υπήρξε η 2α Δεκεμβρίου 2018, καθώς η Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών και Τακτικών Μελών του, η κρισιμότερη ενδεχομένως των τελευταίων ετών, που συγκλήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία (άνω των τριών τετάρτων που απαιτούνταν) την τροποποίηση του Καταστατικού του Εθνικού Συλλόγου, το οποίο παρέμενε αμετάβλητο επί 53 έτη δημιουργώντας σειρά προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του.  

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας (έγκυρα: 480, υπέρ της τροποποίησης: 408, κατά: 72) ανακοίνωσε με μεγάλη συγκίνηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο οποίος κατά την εισαγωγική του ομιλία ενώπιον των μελών του Ε.Ε.Σ. είχε προειδοποιήσει για τα πολλαπλά αδιέξοδα που θα προκαλούσε στην πορεία του Εθνικού Συλλόγου ενδεχόμενη καταψήφιση του νέου Καταστατικού, και πιο συγκεκριμένα για την αναστολή της δράσης του στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται πως απομακρύνεται με το αποφασιστικό βήμα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, διότι ο Ε.Ε.Σ. υλοποιώντας ένα ακόμη προαπαιτούμενο της Δ.Ο.Ε.Σ. θα διαθέτει πλέον (μετά και την επικύρωσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών) ένα σύγχρονο Καταστατικό, το οποίο σύμφωνα και με τους εκπροσώπους της Δ.Ο.Ε.Σ. και της Δ.Ε.Ε.Σ. (Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού) που παρέστησαν στη Συνέλευση είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις Αρχές και το όραμα του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος.

Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο εκδημοκρατισμός του με την εγγραφή νέων μελών, και τέλος η πραγματοποίηση νέων αρχαιρεσιών με ευρεία κοινωνική βάση, δεσμεύσεις τις οποίες υλοποιεί ταχύτατα αλλά και με επίπονη προσπάθεια η παρούσα Διοίκηση του κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλου, αποκαθιστούν τις σχέσεις του Ε.Ε.Σ. με τα όργανα του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και τελικώς διασφαλίζουν τη διάσωση και την ανοικοδόμηση του Οργανισμού σε μία στέρεα βάση.