Σε κακή κατάσταση είναι το συντριβάνι της πλατείας Όλγας, στο κέντρο της Πάτρας και η εικόνα που παρουσιάζει, χωρίς υπερβολή, αποτελεί ντροπή για την πόλη. 

Ντροπή γιατί δείχνει ότι αυτή η πόλη, οι πολίτες της και οι αρχές της δεν έχουν τον ανάλογο σεβασμό για τα μνημεία της. Το συντριβάνι αποτελεί ένα από τα τρία που είχε αγοράσει η Πάτρα στο τελευταία τέταρτο του 19ου αιώνα, όταν λόγω της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας που είχε με τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως χάρη στον επονομαζόμενο "μαύρο χρυσό",  τη σταφίδα, η πόλη γνώριζε μία σημαντική ακμή, έχοντας αναπτύξει ήδη μία πλούσια αστική τάξη που αποτελούνταν από εμπόρους.  

Το συντριβάνι της πλατείας Όλγας αγοράστηκε το 1874 από το Παρίσι μαζί με αυτά της πλατείας Γεωργίου. Το άγαλμα μέσα στο συντριβάνι απεικονίζει τον αρχαίο ελληνικό μύθο με το κέρας της Αμάλθειας. Ωστόσο, έχοντας περάσει πλέον ως πόλη εδώ και αρκετά χρόνια από το στάδιο της ακμής, στο στάδιο φθίνουσας παρακμής, της παρακμής εκείνης που μοιάζει να μην έχει πάτο, το συντριβάνι της πλατείας Όλγας, έτσι όπως το έχουμε καταντήσει έχει παύσει προ πολλού να θυμίζει ένα μνημείο. 

Το αντίθετο. Θυμίζει την παρακμή που έχουμε ως πόλη, ως πολιτεία, αλλά και την κακή νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει ως πολίτες. Θα υπάρξει ποτέ κάποιος αποτελεσματικός τρόπος από την πολιτεία, το δήμο και τις αρχές για να προστατεύσει την δημόσια περιουσία από τους βανδάλους; Ιδού το ερώτημα. 


Το συντριβάνι της πλατείας Όλγας αποτυπώνει την παρακμή της Πάτρας (pics) Το συντριβάνι της πλατείας Όλγας αποτυπώνει την παρακμή της Πάτρας (pics) Το συντριβάνι της πλατείας Όλγας αποτυπώνει την παρακμή της Πάτρας (pics) Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη από την σελίδα "Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται".

Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη από την σελίδα "Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται".