Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Συνέλευση των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ψήφιση νέου καταστατικού που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο, από το 1965, υπάρχον.

Όμως ακόμη και αυτή η μέρα που θα έπρεπε να είναι γιορτή, έχει πέσει στην δίνη των συγκρουόμενων απόψεων και, πιθανόν, συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τις απόψεις.

Η μια τάση υποστηρίζει ότι αυτό το καταστατικό είναι απαράδεκτο και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσον για να το μπλοκάρει. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το αύριο του Ερυθρού Σταυρού γιατί η Διεθνής Ομοσπονδία (ΔΟΕΣ) δύσκολα θα ανεχθεί κάτι τέτοιο. Δύσκολα όμως θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη να βάλει την ταφόπλακα στον μεγαλύτερο Εθελοντικό Σύλλογο της Ελλάδας με την τεράστια ιστορία.

Η δεύτερη τάση υποστηρίζει την ψήφιση ολόκληρου του καταστατικού σαν ένα άρθρο. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένα καταστατικό που συνέταξαν από κοινού η ΔΟΕΣ με το Υπουργείο και αποδέχθηκε πλήρως το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Γ.Σ. και ζητείται από τα μέλη να το ψηφίσουν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ χωρίς διάλογο και χωρίς να ακουστούν διάφορες προτάσεις. Δηλαδή ζητείται από τα μέλη να μην έχουν άποψη και λόγο για επί μέρους άρθρα του με την απειλή ότι κάτι τέτοιο δεν το θέλει και δεν θα το δεχθεί η ΔΟΕΣ. Αυτό είναι και αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο γιατί υπάρχει και ένα «πονηρό» άρθρο (το άρθρο 30) που δεν αφήνει την δυνατότητα στα μέλη του ΕΣ σήμερα, σε δέκα ή σε εκατό χρόνια να αποφασίσουν για την περιουσία στο Συλλόγου αλλά αυτή πηγαίνει στο Δημόσιο. Κάτι που μπορεί να ανοίξει την όρεξη κάποιου Υπουργού Υγείας στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον. Και είναι γνωστό πως λειτουργεί διαχρονικά το κράτος άσχετα με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

Η τρίτη τάση υποστηρίζει πως θα πρέπει να συζητηθεί το καταστατικό κατ’ άρθρο και αν αποφασίσουν τα μέλη να γίνουν κάποιες επί μέρους αλλαγές. Αυτό φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση γιατί αν ακουστούν  προτάσεις και η πλειοψηφία τις προσθαφαιρέσει στο υπό ψήφιση καταστατικό χωρίς να αλλοιωθεί το γενικό πνεύμα του, που είναι στο πνεύμα και στην φιλοσοφία της Διεθνούς Ομοσπονδίας δίνει στα μέλη και κατ’ επέκταση στον Ερυθρό Σταυρό υπόσταση και δεν τον καθιστά άβουλο όργανο. Και ο σημαντικότερο τις τύχες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τις καθορίζουν τα ίδια τα μέλη του και όχι τρίτοι παράγοντες με άγνωστους σκοπούς και στόχους. Φυσικά πάντα σε συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία της οποίας αποτελεί μέλος και οφείλει να σέβεται τις αρχές της.

Στα πλαίσια της διαμάχης των τριών τάσεων που προαναφέρονται έχει εμπλακεί μια πρωτοβουλία του Τομέα Σαμαρειτών που δεν έχει καμιά σχέση με την εκλογική διαμάχη που ήδη άρχισε. Συγκεκριμένα ο Τομέας Σαμαρειτών πρότεινε την ίδρυση ενός ξεχωριστού τμήματος Εθελοντών. Αυτό θα αποτελείται από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (φωτιές, πλημύρες, σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές) σε δεύτερο χρόνο.

Δηλαδή μετά την επέμβαση των διασωστών κατά την διάρκεια ενός συμβάντος οι Εθελοντές αυτοί θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με την ειδικότητα τους για την αποκατάσταση ζημιών, την παροχή βοήθειας σε πληγέντες, κλπ. Μια καινοτομία απίστευτη για τα δεδομένα της χώρας μας γιατί θα ενεργοποιούσε ευαισθητοποιημένους πολίτες να ενταχθούν στο Εθελοντικό Κίνημα και, μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση, να προσφέρουν πραγματική σε πληγέντες ή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η πρόταση έγινε δεκτή από σύνολο (σχεδόν) των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου και ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή της. Έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μεγάλο αριθμό πολιτών που εντάχθηκαν στον νέο αυτό θεσμό με την ονομασία “Εθελοντής – Ειδικός Συνεργάτης”. Όμως για λόγους καθαρά προεκλογικών παιχνιδιών κατηγορήθηκαν τόσο ο Τομεάρχης κ. Μακρής όσο και ο τ. Πρόεδρος κ. Οικονομόπουλος ότι αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους. Το τραγικό είναι ότι, εκτός από γνωστούς κύκλους προηγούμενης διορισμένης Διοίκησης, αυτό υποστηρίχθηκε και από μέλη της παρούσης Διοίκησης τα οποία δεν σεβάστηκαν την δική τους ψήφο, στα πλαίσια μιας μικρόψυχης προεκλογικής πολιτικής. Γιατί οι ισχυρισμοί περί ενός ψηθοθηρικού τρικ είναι αστείοι.

Οι άνθρωποι που εντάχθηκαν στον νέο αυτό θεσμό είναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και δεν ψηφίζουν. Για να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι θα πρέπει να γίνουν μέλη του Ερυθρού Σταυρού όπως κάθε άλλος Έλληνας πολίτης, μια διαδικασία τελείως ξεχωριστή και άσχετη με τον θεσμό του “Εθελοντή – Ειδικού Συνεργάτη”. Είναι δυο ξεχωριστές ιδιότητες που δεν εμπλέκονται. Δυστυχώς αν δεν εκλείψουν τέτοιες μέθοδοι ή πρακτικές και στοχοποιούνται δράσεις ανοίγματος προς την κοινωνία ή σπιλώνονται υπολήψεις με γελοία ψεύδη ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πολύ τύχη στα χέρια τέτοιων ανθρώπων.   

Πάντως όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στην Γενική συνέλευση της 2ας Δεκεμβρίου και τότε θα φανεί αν ο ΕΕΣ έχει μέλλον και ποιο θα είναι αυτό.