Ίσως ήταν η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου που έγινε τα τελευταία χρόνια στην εορτή του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα. 

Ο καλός καιρός που έκανε ανήμερα της εορτής βοήθησε στην προσέλευση του κόσμου, τόσο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που ο ναός γέμισε από πιστούς, όσο και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της Λιτανείας όπου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στην πομπή, με δεκάδες θεατές να παρακολουθούν.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, το διήμερο της κορύφωσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για την εορτή του Πολιούχου της πόλης, πέρασαν από τους δύο ναούς του Αγίου Ανδρέα περισσότεροι από 60.000 πιστοί.

Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι η προσέλευση των πιστών και των επισκεπτών, θα συνεχιστεί και το επόμενο διήμερο, οπότε θα υπάρχουν πιο ακριβή στοιχεία από την Ιερά Μητρόπολη, καθώς οι εκδρομές και τα θρησκευτικά tours θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. 


Πάντως, ο κόσμος παρακολούθησε με σεβασμό και κατάνυξη τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν και τη λιτανεία, δείχνοντας το πόσο δεμένος είναι με την εκκλησία, αλλά και με την εορτή του Πρωτοκλήτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες τις ώρες ανήμερα της εορτής, οι πιστοί σχημάτιζαν "ουρές" για να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Αγίου, την Τίμια Κάρα και τα Άγια Λείψανα, αλλά και την εικόνα του. 

Ο νέος ναός του Πολιούχου ήταν συνεχώς γεμάτος από το απόγευμα της παραμονής έως και αργά τα ξημερώματα ανήμερα της εορτής, κάτι που συνεχίστηκε όλες τις επόμενες ώρες.

Αρκετό κόσμο είχε επίσης και ο παλιός ναός του Αγίου Ανδρέα κυρίως από εκδρομείς που ήρθαν στην Πάτρα, διοργανώνοντας θρησκευτικά tours για την εορτή του Πρωτοκλήτου. 


Τα λεωφορεία που είχαν σταθμεύσει εξάλλου έξω από τον περίβολο του Αγίου Ανδρέα ήταν δεκάδες και έφερναν συνεχούς πιστούς και προσκυνητές.

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τη δυναμική που έχει η Πάτρα στο πεδίο του θρησκευτικού τουρισμού και ότι η εορτή του Αγίου Ανδρέα μπορεί να γίνει πόλος προσέλευσης επισκεπτών για την πόλη. 

Ταυτόχρονα έδειξε και την σχέση που έχει ο κόσμος της αχαϊκής πρωτεύουσας με την τοπική εκκλησία και τον Πολιούχο της που ήταν και παραμένει ο φύλακας άγγελός της.

Όσο για τους επισήμους που ήρθαν στην Πάτρα για να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, έδειξαν ότι η προσπάθεια της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, για να δώσουν σε αυτή τη γιορτή ένα πανελλήνιο βεληνεκές, έχει πλέον αποδώσει. 


Η Λιτανεία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα


Ανήμερα του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα


Πλήθος κόσμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα