Η Πάτρα, είναι μια πόλη, με πολλά αξιοθέατα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και οι σκάλες της. Μικρές ή μεγάλες, νέες ή παλιές, οι σκάλες αυτής της πόλης, έχουν τη δική τους ιστορία.

Λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους στην Πάτρα, ήταν αναγκαίο να υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά ακριβώς στο κέντρο της! Έτσι, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους, έπρεπε να φτιαχτούν σκάλες για να γεφυρωθεί το υψομετρικό χάσμα μεταξύ της Άνω και της Κάτω πόλης! 

Οι πέντε μεγαλύτερες και πιο γνωστές σκάλες της πόλης που εξυπηρέτησαν αυτό το σκοπό είναι κατά χρονολογική σειρά οι εξής: Πατρέως, Παντανάσσης, Γεροκωστοπούλου, Αγίου Νικολάου και Τριών Ναυάρχων.

Πάμε να μάθουμε περισσότερα για την καθεμία...


Σκάλες Πατρέως

Κατασκευάστηκαν το 1873, αλλά παραδόθηκαν σε χρήση οκτώ χρόνια μετά, το 1881, επί δημαρχίας Θανάση Κανακάρη-Ρούφου, καθώς είχαν προηγηθεί δικαστική διαμάχη για την υποβάθμιση των βαθμίδων.

Ενώνουν την οδό Πατρέως με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την αρχή της οδού Γερμανού και διαθέτουν 93 σκαλιά.

Έχουν χτιστεί από μάρμαρο καθώς το υλικό αυτό έρρεε άφθονο στην πόλη από πολύ παλιά και υπήρχαν πολλοί εξειδικευμένοι τεχνίτες στο υλικό αυτό.

Στις μέρες μας δεν αξιοποιείται μόνο και μόνο ως πέρασμα, όπως πολλές άλλες σκάλες. Αντίθετα, χρησιμοποιείται και ως τόπος συνάντησης, στάση για ξεκούραση και απόλαυση της θέας, αλλά και ως χώρος ελεύθερης έκφρασης.


Σκάλες Παντανάσσης

Το 1881, παραδίδονται σε χρήση και οι μαρμάρινες σκάλες -διπλές- της οδού Παντανάσσης.

Βρίσκονται πίσω από τον Ναό και συνδέουν την οδό, πεζόδρομο πλέον, Παντανάσσης, με την οδό 25ης Μαρτίου, στο ύψος ακριβώς που ξεκινάει η οδός Γεωργίου Ρούφου.

Το 1962, επί δημαρχίας Νίκου Βέτσου έγινε η ανακατασκευή τους.


Σκάλες Γεροκωστοπούλου

Φωτο - andreaspele_greece

Φωτο - andreaspele_greece

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1886 με δήμαρχο τον Δημήτρη Πατρινό.

Ενώνουν τον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου με την οδό Αγίου Γεωργίου, στο ύψος ακριβώς που ξεκινάει η Παντοκράτορος. Είναι γνωστές και ως σκάλες Γιογκαράκη από το παρακείμενο καφενείο του Περικλή Γιογκαράκη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δύο ονόματα με τα οποία είναι γνωστές. Αρχικά αναφέρονταν τόσο ως σκάλες Αγίου Γεωργίου, καθώς απέναντι ακριβώς από το τέρμα τους, στη γωνία του Αρχαίου Ωδείου με την οδό Παντοκράτορος βρισκόταν πολύ παλιά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η περιοχή λεγόταν έτσι, ενώ για ένα διάστημα έφεραν το όνομα που είχε παλαιότερα η οδός. Λεγόταν Ανεξαρτησίας, όπως και οι σκάλες, πριν δοθεί το όνομα «Γεροκωστοπούλου».

Οι σκάλες διαθέτουν 61 σκαλιά και κόστισαν τότε, 25.000 δραχμές.


Σκάλες Αγίου Νικολάου

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της Πάτρας. Αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Κατασκευάστηκαν το 1934, στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο.

Οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ' όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους. Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό, ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τις νυκτερινές ώρες φωταγωγούνται, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έχουν ιδιαίτερη νυχτερινή χρωματική φωταγώγηση.


Σκάλες Τριών Ναυάρχων

Οι σκάλες που ενώνουν τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων με την πλατεία Υψηλών Αλωνίων κατασκευάστηκαν το 1934.

Σύμφωνα με τους παλιούς, στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων ήταν που έδεναν κάποτε τις βάρκες τους οι Πατρινοί όταν υπήρχε θάλασσα από κάτω.